'AKP'nin motorinde fiyat oyunu' başlıklı haberimiz Meclis gündeminde
CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, "Rusya’dan dünya piyasası fiyatı altına ithal edilen petrolün iç piyasa daha fahiş fiyatlara satılmasıyla" ilgili yazılı soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN
Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar hız kesmezken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akaryakıt fiyatlarında sübvansiyon yapıldığını belirtirken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, fiyat artışlarının 'dışsal faktörler' nedeniyle gerçekleştiğini söylemişti.
Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir, "Rusya’dan dünya piyasalarına göre yaklaşık 35 dolar/varil daha ucuza alınan ham petrol kullanılarak elde edilen rafineri çıkış fiyatları da (benzin, motorin, vb.) çok daha düşük olmasına karşın, bu “ucuzluk” tüketiciye yansıtılmayıp, önemli oranda rafinerilere kar olarak kalmaktadır. Ekonomik krizin geniş toplum kesimlerini çok olumsuz etkilediği mevcut koşullarda, hızla mevzuat değişikliğine gidilerek, Rusya’dan satın alınmaya devam edilen görece çok ucuz petrolün yarattığı avantaj, ağırlıklı olarak tüketiciye yansıtılmalıdır" ifadelerini kullandı.
"VERGİDEN DE VERGİ ANLAMINA GELİYOR"
Akaryakıt fiyatlarındaki vergi oranını da dikkat çeken Pamir, "Ayrıca rafineri çıkış fiyatının üzerine önce ÖTV, onun üzerine KDV bindirilmesi de gerek vergiden de vergi alma anlamına geldiğinden, gerekse tüketiciyi mağdur ettiğinden, bu uygulama kaldırılmalıdır" diye konuştu.
AKP'nin motorinde fiyat oyunu!
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Haberimizin ses getirmesinin ardından CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, 25 Ağustos'ta Gerçek Gündem'de yer alan 'AKP'nin motorinde fiyat oyunu!' başlıklı haberimizi Meclis gündemine taşıdı.
"RUSYA’DAN UCUZA ALINAN PETROL VATANDAŞA KATMERLİ SATILIYOR"
Sümer, “Ülkeler arasında ikili ilişkiler bazen hayati önem taşıyabiliyor. Rusya ve Ukrayna olayları nedeniyle dünyanın Rusya’ya tavrı belli. Bu durum birçok açıdan Türkiye’nin elini güçlendiriyor. Özellikle akaryakıt fiyatları Rusya’da dünya piyasasından daha ucuza alınabiliyor. Ancak Saray İktidarı Rusya’dan ucuza aldığı petrolü vatandaşına katmeli bir şekilde satmayı tercih ediyor. Fiyatlar düşecek açıklaması yapan Saray yetkilileri daha ucuza aldıkları petrolü bile vatandaşa uygun fiyatla satmazken, piyasalarda fiyatların düşmesini beklemek hayalcilik olacaktır” dedi.
"EN PAHALI AKARYAKITI KULLANMAMIZA NEDEN OLUYOR"
"Akaryakıt fiyatları Türkiye gibi ithalatçı ülkeler için her zaman sorun olmuştur" diyen Sümer, "Ancak Türkiye’deki durum ise çok daha farklı. Vatandaşını düşünmeyen politikalar ile yol alamaya çalışılıyor. Rusya’ya, Ukrayna’da yaşanan olaylar nedeniyle ABD/AB ambargosu sürerken, Türkiye ham petrol ve ürün alımlarını sürdürmektedir. Ham petrol fiyatlarının tüm Dünyada 95-105 dolar/varil bandında dalgalandığı bu günlerde, Rus petrolü 60-70 dolar/varil fiyatla ithal edilebiliyor. Türkiye’de satışa sunulan fiyat ise neredeyse galakside en pahalı akaryakıtı kullanmamıza neden oluyor. İktidarın tek derdi Saray ve beslemelerini korumak olduğu için vatandaşı düşünen yok" ifadelerini kullandı.
"SARAY İKTİDARI AKARYAKITTA VATANDAŞINI DOLANDIRIYOR"
Sümer, “Akaryakıt fiyatları; Erdoğan ve Nebati'nin açıklamalarına rağmen rekor üstüne rekor kırıyor. Motorine yeni yapılan zamla birlikte son 15 günde beşinci kez artışa gidilirken, 11 Ağustos’ta 82 kuruş, 18 Ağustos’ta 77 kuruş, 20 Ağustos’ta 1 lira 7 kuruş zam geldi.Oysa Türkiye Rusya’dan dünya piyasasının altına aldığı petrolü vatandaşına aynı ucuzlukta sunmak yerine kasayı doldurmanın yolunu seçip, fahiş zamlar ekliyor. Akaryakıtta yapılan adeta vatandaşı dolandırmaktır" diye konuştu.
Konuya ilişkin Meclis'e soru önergesi veren Sümer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Rusya’dan dünya fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 altında petrol alındığı iddiaları doğru mudur?
2- Rusya’dan ithal edilen petrol yurt içi piyasaya ne kadardan satılmaktadır?
3- Dünya piyasalarında petrolün ucuzladığı bir dönemde Rusya’dan daha ucuz petrol alınması ülkeler arası ikili ilişkileri etkilemekte midir?
4- Ham petrol fiyatlarının 95-105 dolar/varil bandında dalgalandığı bu günlerde, Rus petrolü 60-70 dolar/varil fiyatla ithal edilirken, bu “avantaj” pompadaki ürün fiyatına yansıtılmamakta ve tüketici ekonomik kriz ortamında bu avantajdan yararlanamamasının nedeni nedir?
5- Rafineri çıkış fiyatının üzerine önce ÖTV, onun üzerine KDV uygulanmasında tüketici yararına değişikliğe gidilecek midir?