Nebati, KKM'den 'mutlu' olurken, rakamlar tersini gösterdi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) Hazine ve Merkez Bankası'na olan yükünü görmezden gelerek açıklamalarda bulundu. Nebati, "Ekonominin çarkları Türk Lirası enstrümanlarla dönüyor" dedi.
GERÇEK GÜNDEM - Merkez Bankası art arda faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 19'dan yüzde 13'e indirdi. Faiz indirimiyle birlikte enflasyon ve kur krizi patlak verirken, kur korumalı mevduat sistemiyle döviz kuru dizginlenmek istendi.
Sosyal medya hesabından KKM'ye ilişkin paylaşımlarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonominin çarkları Türk Lirası enstrümanlarla dönüyor. Yaklaşık 9 ay önce vatandaşlarımızın tasarruflarını korumak amacıyla hayata geçirdiğimiz Kur Korumalı Mevduat uygulaması, bugün 1,3 trilyon liralık hacmi geçmiş durumdadır" dedi.
"TÜRK LİRASI TERCİHİMİZ VAR"
Nebati, "Türk Lirası cinsinden varlıkların artması ve tasarrufların vadelerinin uzaması, finansal sistem dahilinde hem yatırımlar hem de krediler açısından büyük öneme sahip. Böylece, tasarruf sahibi kazanırken bankacılık sistemimiz önünü görebiliyor ve yatırımcılarımız da likidite ihtiyaçlarını bu sayede kolaylıkla gideriyor. Kredilerin yatırıma, ihracata ve istihdama yönlendirilerek üretken firma ve alanlarla buluşmasını sağlayacak, enflasyondaki ataleti kıracak, dolarizasyonu azaltacak selektif kredi politikalarının temelinde Türk Lirası tercihimiz var" ifadelerini kullandı.
"BİZİM YATIRIMIMIZ"
"Biz, tercihimizi Türk Lirasını önceleyen reformist bir anlayıştan yana kullandık" diyen Nebati, "Sistemin çarkları Türk Lirası ile besleniyor. Bu bizim paramız, bizim tasarrufumuz ve bizim yatırımımız. Bugün gelinen noktada, Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarında gerçek ve tüzel yatırımcı sayısı toplamda 2 milyon 138 bin 489’a ulaştı. Biz Türk Liramıza güvendikçe, ülkemizi her türlü şoktan, her türlü gerilim ve krizden korumayı başarırız" dedi.
TL'NİN DEĞER KAYBI ARTTI
Nebati'nin açıklamalarına rağmen rakamlar tersini gösterirken, dolar kuru 18 TL seviyesini aşarak KKM'nin açıkladığı 21 Aralık 2021 seviyesini yaklaştı. Böylece TL, nisan sonundan beri yüzde 19'a yakın, yılbaşından beri yüzde 28'e yakın, son bir yılda ise yüzde 54 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.
ÇARKLAR TIKANDI
'Ekonominin çarkları Türk Lirası enstrümanlarla dönüyor' diyen Nebati KKM'nin Hazine'ye olan yükünü de görmezden geldi.
Ek bütçeyle 2022 yılı boyunca 40 milyar TL ayrılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesabı’nın Mart 2022 itibariyle yapılan ödemelerle Hazine’ye resmi yükü 60,6 milyar TL’ye ulaştı.
MERKEZ BANKASI'NIN MAALİYETİ ARTTI
KKM'nin Merkez Bankası'na da maliyeti bulunuyor. Bunun nedeni TL ile açıklanan hesapların Hazine dövizden TL'ye dönerek açılan hesapların ise Merkez Bankası sorumluluğunda olması. Hazine'ye maliyet temmuzda 23 milyar TL bu yıl ise 60 milyar TL oldu. TCMB'ye maliyet için ise henüz bir açıklama ya da veri paylaşımı yapılmadı.
KKM KARŞILIĞI KREDİ BAŞLADI
Bankacıların, şirketlerin ve yetkililerin verdikleri bilgilere göre, şirketler dövizden TL'ye dönüşümlü KKM teminatı ile yüzde 14-20 civarında ucuz krediye erişim imkanı tanındı.
Böylece 'Bankacılık sistemimiz önünü görebiliyor' diyen Nebati, banka kârlarında Merkez Bankası etkisiyle ucuz para bulabildikleri bu dönemde bankaların kârlarının da arttığını görmezden geldi
PATRONLAR EMEKÇİNİN SIRTINA BASA BASA BÜYÜDÜ
"Kredilerin yatırıma, ihracata ve istihdama yönlendirileceğine" dikkat çeken Nebati, istihdam verilerini de görmezden geldi.
TÜİK verilerine göre; işsizlik oranı 2022 yılı ikinci çeyreğinde 3 milyon 654 bin kişi oldu.
Öte yandan gelir dağılımında büyük bozulma dikkat çekerken, emeğin büyüme içindeki payı 2022 ikinci çeyrekte yüzde 25,4'e geriledi. Emeğin payı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 36,8 idi.