Bakan Nebati'nin çağrısının ardından borsada sular durulmuyor: Bankacılık endeksi çakıldı!

Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi hızlı bir ralliye girmesine rağmen son bir haftada sert bir düşüşle çakıldı.

Bakan Nebati'nin çağrısının ardından borsada sular durulmuyor: Bankacılık endeksi çakıldı!

GERÇEK GÜNDEM - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 23 Ağustos’ta "Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık" diyerek vatandaşlara borsa yatırımı önermişti.

Borsaya son bir buçuk ayda yabancı yatırımcının girişi, özellikle de bankacılık endeksinin hükümetin önlemlerinin karlılığı düşüreceği endişelerine rağmen hızlı bir ralliye girmesini sağlamış, pandemi döneminde net karını beş kata kadar artıran bankaların hisseleri yükselişe öncülük etmişti.

MANİPÜLASYON İDDİALARI GÜNDEMDE

Nebati'nin açıklamalarının ardından Borsa İstanbul'da da henüz durulma görülmedi. Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler ise manipülasyon iddialarını tekrar gündeme taşıdı.

BANKACILIK ENDEKSİ SON BİR HAFTADA YÜZDE 28 DEĞER KAYBETTİ

Bankacılık endeksi, son bir haftada yüzde 28 değer kaybederken konuya ilişkin sosyal medyadan paylaşım yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Faiz sebep, enflasyon sonuç” safsatası en çok kime yaradı? Elbette faiz lobilerine ve yandaş batık-zombi şirketlere. Milletin parası, tasarrufları pul edilirken; Bankalar ve batık yandaş şirketler abat edildi" dedi.

"BORSA İSTANBUL'U GAZİNOYA ÇEVİRDİLER"

Öztrak, "Milletin elindeki avucundakine göz diken bu yönetim, milletten aldı, yandaşlarını ve faiz lobilerini abat etti. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir servet transferine imza attı. Milletin alın terini, emeğini yılların çabasını bile isteye enflasyona ezdirdi. Hatalı ekonomi politikalarıyla milletin tasarruflarını enflasyona ezdirenler bununla da kalmadı. Borsa İstanbul’u milletin soyulduğu bir Gazinoya çevirdiler. Borsadaki manipülasyonlara sadece seyirci kalmadılar, bir de manipülasyonlara su taşıdılar" ifadelerini kullandı.

"NEBATİ FON YÖNETİCİLİĞİNE SOYUNDU"

"Bizzat Nebati Bakan, Borsadaki yükselişle övünürken, küçük yatırımcılara kâğıt boşaltmak isteyen manipülatörlerin ekmeğine yağ sürdü" diyen Öztrak, "Bakan, Bakanlığını bıraktı. Fon yöneticiliğine soyundu. 11 Eylül’de attığı tweetlerden hemen sonra, Borsa tepetaklak aşağıya gitmeye başladı" dedi.

YUKARI ADIM KURALI UYGULANACAK

Öte yandan Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara yönelik 14-16 Eylül’de uygulanan açığa satış işlemlerinde ‘yukarı adım’ kuralının bugünkü seansta da devam edeceği duyuruldu.

YUKARI ADIM KURALI NEDİR?

Açığa satış (short selling), bir yatırımcının işlem esnasında sahip olmadığı bir varlığı, bu varlığın değerinde düşüş beklentisiyle satmasına deniyor. Söz konusu varlık vadesi gelince teslim ediliyor, varlığın iki işlem arasındaki değer farkıyla kar veya zarar ediliyor.

Yukarı adım kuralıysa, açığa satışta uygulanan kurallardan biri. Bunda hissenin son fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son fiyat seviyesinden yapılabilir. Yukarı adım kuralı, açığa satış nedeniyle hisse senetlerindeki düşüşleri azaltan bir önlem olarak kullanılıyor.

Etiketler
Ağrı İstanbul Borsa