Bankaların birer birer terk ettiği Mir ödeme sistemi nedir?

Avrupa ülkeleri ardından Türkiye'de de bankalar Mir kart ödeme sistemini askıya almaya başladı. Peki Mir ödeme sistemi nedir?

Bankaların birer birer terk ettiği Mir ödeme sistemi nedir?

Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017'de Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu.

Çoğunlukla Rusya merkezli şirketler tarafından kabul gören Mir ödeme sistemi son yıllarda Rus ortaklı yabancı şirketler tarafından da kullanılmaya başlandı. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir

Sistem, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etti.

Dünya üzerinde şu anda Küba, Güney Kore, Türkiye, Vietnam ve bazı eski Sovyet ülkesi Mir sistemini kabul ediyor. Yakında İran dahil bir kaç ülkenin daha bu sistemi kullanmaya başlaması planlanıyor.

TÜRK BANKALAR MİR ÖDEME SİSTEMİNİ ASKIYA ALMAYA BAŞLADI

ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığına yönelik haberlerin ardından İş Bankası ISCTR.IS Mir operasyonunu askıya aldığını açıkladı. ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığına yönelik haberlerin ardından İş Bankası ISCTR.IS Mir operasyonunu askıya aldığını açıkladı.

İş Bankası'nın ardından Denizbank da Rus ödeme sistemi Mir’de hizmeti askıya aldıklarını duyurdu. Kamu bankası olan Ziraat Bankası, İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası, Rusya’nın MİR kart sisteminden ayrılmaya karar verdi.

Etiketler
Türkiye