Son dakika: Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti!

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. Kavcıoğlu, "2022 yıl sonu enflasyon tahmini 4,8 puanlık güncellemeyle yüzde 60,4'den yüzde 65,2'ye çıkardık" dedi.

Son dakika: Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti!

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son 'Enflasyon Raporu'na ilişkin sunum yaptı

Kavcıoğlu, "Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor. Üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemeleri daha belirginleşti. Emtia fiyatlarında son dönemdeki aşağı eğilimin enflasyon dinamiklerini olumlu etkilemesi bekleniyor. 2022 yılına ilişkin enflasyon beklentileri bir çok ülke için yukarı yönlü güncellendi, bir süre daha devam edeceği öngörülüyor" dedi.

GIDA FİYATLARI

Kavcıoğlu, "Gıda fiyatlarının, yıl sonuna doğru düşüşe geçerek 2022 yılında yüzde 75, 2023 yılında ise yüzde 22 oranında artacağını varsaydık. Tahminler üretilirken, makroekonomik politikaların orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu düşürmeye odaklı ve liralaşma adımları kapsamında koordineli bir şekilde belirlendiği bir görünüm esas aldık" ifadelerini kullandı.

PETROL FİYATLARI

Kavcıoğlu, "2022 için ortalama brent petrol fiyatı beklentisi ise, 100,5 dolar oldu" dedi. Önceki beklenti 99,6 dolardı.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Kavcıoğlu, "2022 yıl sonu enflasyon tahmini 4,8 puanlık güncellemeyle yüzde 60,4'den yüzde 65,2'ye çıkardık" dedi.

Kavcıoğlu, "2023 yıl sonu tahminimizi ise 3,1 puanlık bir güncelleme ile yüzde 19,2’den yüzde 22,3’e güncelledik. 2024 yıl sonunda ise enflasyon yüzde 8,8 seviyesine gerileyerek, azalış eğilimini sürdüreceğinin tahmin edildiğini" söyledi.

KUR KORUMALI MEVDUAT

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kavcıoğlu, "Kurun istikrara kavuştuğu, enflasyonun düştüğü bir noktada zaten KKM’de kendiliğinden çıkış söz konusu olacak. Girişler de fazla oluyor çıkışlar da fazla oluyor. En sağlıklısı çıkışlar dövize çıkmıyor. Büyük kısmı alınan makroihtiyati tedbirlerle firmalar ihtiyacını karşılamak için dolayısıyla firmalar kendi dövizini kullanmak zorunda kaldığı için KKM’den çıkıyor. Onun dışında da daha iyi getiri bulacaksa artık sistemde gideceği yön yoksa borsa tahvil gayrimenkul dövizin dışında alternatif aramaya başlamış olmaları çok önemli. Bu KKM’nin çok sağlıklı yönetildiğini gösteriyor" dedi.

Etiketler
Merkez Bankası Enflasyon Türkiye