Oyuncuları üzecek haber: Dolar kuru artık 10 TL

Dijital oyun dağıtım platformu Steam, önerilen dolar kurunu 2,10 TL’den 10 TL’ye çıkardı. Stratera Games Kurucusu Özsoy’a göre değişiklik ülkedeki oyuncular için kötü haber olsa da geliştiriciler için avantaj sağlayabilir.

Oyuncuları üzecek haber: Dolar kuru artık 10 TL

BirGün'den Umut Can Fırtına'nın haberine göre, uzun bir süredir Türkiye’deki oyunculara görece ucuz oyun sağlayan dijital oyun ve yazılım dağıtım platformu Steam, bölgesel kur tarifelerinde güncelleme yaptı. Steam’den yapılan açıklamada, platformda kullanılan fiyat aracının algoritmasındaki değişikliğin, oyun geliştiricilerine yurtdışındaki kullanıcılara ulaşmada yardımcı olacağı belirtildi.

Kur güncellemeleri Kuveyt, İsrail, Kosta Rika, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerikan doları kullananlar haricindeki ülkelerde yapıldı. Yeni fiyatlandırmadan en çok etkilenen iki ülke ise yüzde 485 artışla Arjantin ve yüzde 454 artışla Türkiye oldu. Buna göre, Türkiye’de uzun bir süredir oyun yayımcıları için 2,10 TL’ye sabitlenen önerilen dolar kuru 10 TL civarına yükseltildi.

Söz konusu fiyatlandırma aracı, oyun yayımcılarına fiyat belirlerken önerilen fiyatların altında kalırsa uyarı verecek. Yayımcılar için fiyatlandırmada bir kısıtlama ise söz konusu değil. Ancak yayımcılar büyük çoğunlukla önerilen fiyatları kullanıyor.

Kalan sayılı eğlenceleri de ellerinden alınan Türk gençleri yapılan değişikliğe tepkili. Diğer yandan ise yerli yapımların dünya pazarındaki rekabete katılımının artacağı öngörülüyor.

Platformun güncellemesini Stratera Games’in kurucusu Dora Özsoy, BirGün’e değerlendirdi.

Önceki fiyatlandırmanın aksine daha esnek bir fiyatlandırma belirlendiğini ifade eden Özsoy “Öncelikle bu Türkiye'deki oyuncular için elbette kötü bir haber. Fiyatların neredeyse beş kat artmasından bahsediyoruz ve buna eski oyunlar da dâhil. Yeni fiyatlandırma aracına bir tane düğme koymuşlar ‘Önerilen fiyatları uygula’ diye, tek tuşla bütün oyunlara bütün bölgelerde geçerli olan bu zamları yapabiliyorlar. Örneğin 25 tane para biriminin 22 tanesinde dolar bazında artış gözlemliyoruz. Bunlardan kimisi yüzde 5-6 civarında, kimiyse bizimki gibi yüzde 500’e kadar gidebiliyor, dolayısıyla dünya için kötü bir haber aslında” dedi. Önceki fiyatlandırmanın farklı ülkelerdeki kullanıcılar tarafından suiistimal edildiğine dikkat çeken Özsoy, yerel fiyatlandırmaya zaten önem veren ve doları baz almak isteyen firmalar açısından yine değişikliğin uzun vadede oyunculara avantaj olabileceğini ifade etti.

EDERİNDE SATABİLİR

Yeni fiyatlandırmanın Türkiye’deki geliştiriciler için ise iyi bir haber olduğunu belirten Özsoy “Çünkü Steam'in doları 2,1 seviyesinde tutuyor olması, fiyatları çok rekabetçi yapıyordu. Günümüzde 20 TL'ye bir yemek yiyemiyorken biz oyunlarımızı 20 TL'ye satıyorduk ve bu hala rekabetçi bir fiyat oluyordu. Aslında fiyatların artması bir oyun geliştirici için tabii ki iyi bir şey, çünkü artık 30-40 TL gibi daha ederinde satabilmemizi sağlayabilir” diye konuştu.

Yeni fiyatlandırmanın yerli ve bağımsız oyun geliştiricilerin dünya pazarına katılımı açısından önemine dikkat çeken Özsoy, şunları söyledi: “Biz şu an bu yeni fiyatlandırma sistemine geçilmiş olmasına rağmen tuşa basmadık. Basabildiğimiz zaman da Türkiye'yi zaten hariç tutacağız. Bağımsız firmalara hızlı bir fiyat artışına gitmekten, bir şeyler denemekten önce biraz piyasaları gözlemlemelerini öneririm. Biz öyle yapacağız. En azından uygun fiyatlı oyunlarla bir öne çıkma şansı olabilir belki o arkadaşlar için.”

Etiketler
Dolar