Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret çıkışı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan ortak açıklama.
GERÇEK GÜNDEM - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı ziyaret etti. Gerçekleşen ziyaret sonrası Kılıçdaroğlu ve Arslan ortak ortak açıklama yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Sabah kahvaltısında sayın başkan ve arkadaşları bizi ağırladı. Sofraları zengindi bizim arzumuz Türkiye'deki bütün sofraların zengin olması. Biz sofraları zengin kılan emektir, üretmedir. Türkiye'de işçiler ürettiği süre içinde bütün sofralar zengin olur. Bizim en büyük arzumuz işçilerin örgütlenmesini ve bir güç olmasını, çalışmalarını, üretmelerini ve emeklerinin karşılğını almalarını bekliyoruz.
ASGARİ ÜCRET
Asgari Ücret Komisyonu çalışmalara devam ediyor, nasıl bir karar çıkar bilmiyorum. CHP'li belediyelerde asgari ücret net 2200 lira olacak dedik. Biz 2200 liranın altında bir asgari ücret kabul etmiyoruz.
FLORMAR İŞLERİ
İşçilerin Anayasa'da sendikaya üye olma hakkı var. Gelin görünki Türkiye'de hep tam tersi yaşanıyor. Gebze'de Flormar işçileri sendikalı oldukları için işten çıkardılar.Aylardır işçiler direniyor. Buradan Flormar yöneticilerine seslenmek istiyorum işçilerin anayasal haklarına saygılı olun.
5 Şubat 2009'da toplandı en son Ekonomik Sosyal Konsey. 3 ayda bir toplanması gereken Anayasal bir komisyon 10 yıldır toplanmıyorsa Anayasa askıda demektir. İşçi derdini nerede anlatacak?
Bir yandan sokağa çıkmayın diyorlar bir yandan 3 ayda bir toplanması gereken konseyi toplamıyorlar.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın açıklamalarından satır başları:
Hak-İş olarak bu vesile ile bu konuda bir kısım görüşmelerimizi ifade etmek istiyorum. Hak-İş olarak komisyonun yapısına itirazımız var. Daha demokratik ve işçilerin ağırlıkta olduğu bir komisyon olmasını istiyoruz
Çalışanların gerçekleşen enflasyon rakamlarının üzerinde ve taleplerimizi karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz. buradan işçi temsilcilerine başarılar diliorum.
100 GÜNLÜK PLANDA BEKLENEN KARŞILANMADI
Sendikal örgütlülük konusunda büyük bir sorunumuz var. Yüzde 12,8'lik bir sendikal örgütlülük var. 100 günlük planda sendikalaşma konusunda önemli bulduğumuz bir başlık vardı ama bekleneni henüz karşılamadı.
Sendikalaşma oranları bizim ülkemize yakışmıyor. Örgütlenme önündeki engelleri kaldırmak gerek.
KAYITDIŞI İSTİHDAM YÜZDE 35'LERDE
Hala bizim kayıtdışı istihdamımız yüzde 35'lerde. OECD rakamlarının iki katından fazla. Hükümetin yüz günlük planında işsizlik sigortası konusunda olumlu bir değişiklik yapıldı, 120 gün şartı kaldırıldı. Bizim talebimiz bunulna sınırlı değil. İşsizlik sigortasından faydalanma şartlarının kolaylaşması ve verilen ücretin artırılmasını istiyoruz.
TÜRKİYE'NİN İMF'YE GİRMESİNİ KABUL ETMİYORUZ
Hak-İş olarak IMF'nin Türkiye'den gitmesi için çok çaba sarf ettik. Artık Türkiye'nin buna girmesini asla kabul etmiyoruz. IMF demek işsizlik demek, daha fazla fakirlik demek.
TAŞERON İŞÇİLER
Taşeron konusunda önemli bir adım gerçekleştirdik, 1 milyona yakın arkadaşımızın kadro sorunu çözüldü. Ancak KİT'lerde çalışan, özel firmalarda taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız var... Bu büyük başarıya rağmen yaklaşık 100 bin arkadaşımızın kadro sorununun çözülmesi gerek.
Ekonomik Sosyal Konseyi'n süratle bu kriz dönemi konusunda adım atması gerektiğini düşünüyoruz. 2008'dan bu yana bu konsey toplanmıyor. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz bu konseyin toplanarak önümüzdeki günleri konuşmalıyız.
KILIDAROĞLU'NA ZİYARET TEŞEKKÜRÜ
Ben tekrar sayın Genel Başkanımıza Hak-İş'e ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. İşverenler için AKP döneminde çok sayıda düzenleme yapıldı, teşvikler verildi, istihdam için İŞKUR kaynakları aktarıldı. Bu konkardota ilan eden işverenler hakkında çok sayıda şikayet alıyoruz. Maalasef bunu kötüye kullanlar, istismar edenler var.