'Sıfır Atık'ta istihdam karmaşası
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi, kâğıt toplayıcılarının tepkisini çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi, kâğıt toplayıcılarının tepkisini çekti. Birgün gazetesinden Rıfat Kırcı'ya konuşan Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu projenin firmaları zenginleştireceğini, binlerce insanı ise işsiz bırakacağını söyledi.
Kâğıt toplayıcılarının üniforma giyeceği ve firmalara bağlı hale getirileceği yeni sistemin mağduriyet yaratacağını aktaran Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, “Sokaktaki insanların istihdamına yönelik sorunlar var. Kâğıtçılar işe nasıl alınacak, istihdamı nasıl yapılacak bunu bilen yok” dedi. Sayıları aileleriyle birlikte 2 milyonu bulan kağıt toplayıcılarının çıkartılacak yeni yönetmelikle kanuni hâle getirileceği ve daha rahat çalışmalarının sağlanacağı iddia ediliyor. Ancak kâğıt toplayıcıları “Bizi işe almazlarsa ne iş yapağız?” diye soruyor.
BU KADAR ÇALIŞANI KİM İŞE ALACAK?
Sokaktaki kağıt toplayıcılarının işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, şöyle konuştu:
“Sokaktaki insanların istihdamına yönelik sorunlar var. Sokaklarda hâlâ en fazla atığı toplayanlar bu işçiler. Bu atık, artık firmalar tarafından toplanacak ve kâğıtçılar bunu alamayacak. Firmalar belki bu çalışanların bir kısmını entegre edecek. Ancak bunlar işe nasıl alınacak, istihdamı nasıl yapılacak bunu bilen yok. Bir de sokaklarda çalışan insanları kim işe alacak onlara maaş verip, sigorta yapacak. Zaten bu insanların sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Bu kadar çalışanı kim alacak işe?”
SOKAKTA REKABET YARATIR
Yerel yönetimlerin bu kapsamda kendi sistemlerini kurmasının ve bölgelerindeki insanları dahil etmesinin daha faydalı olacağını vurgulayan Mendillioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistem, tamamen ticari. Poşet firmaları, büyük ambalaj firmalarını zenginleştirme durumu söz konusu. Üniformaları nerede, yarına yönelik hazırlık var mı? Tamamen belirsiz. Birkaç kişiyi alıp üniforma giydirerek de atık sorununu çözmüş olmuyorsunuz. Bu sokakta da rekabet yaratır. Bu işi yapan insanlar arasında rekabete neden olacak. Bir de bu insanları aslında işsiz bırakıyor bu yönetmelik. Marketlerden, esnaftan vs. aldıkları kâğıtları artık alamayacaklar belki onlarla da sorun yaşayacaklar.”