Sebze ve meyvede hortum zammı
Sebze ve meyve fiyatları sel ve hortum nedeniyle katlanarak artıyor.
CHP’nin Antalya’yı vuran hortumla ilgili raporuna göre, tarımsal ürün kaybı yüzde 25 dolayında ve zarar 120 milyon TL’yi buluyor.
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Antalya’da meydana gelen hortuma yönelik hazırladığı raporda, kentteki meyve-sebze olarak ürün kaybının yüzde 25’e vardığını, bunun da özellikle seralarda yetişen sebze fiyatlarını daha da artıracağına işaret etti.
Antalya’da 3 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda vatandaşın yaralandığı hortum felaketinin ardından CHP heyeti hortumun vurduğu Kemer, Kumluca ve Finike’ye giderek felaketin neden olduğu yıkımı inceledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın hortuma ilişkin raporunda özetle şunlar yer aldı:
-Antalya’da 25 bin dekar arazide zarar meydana geldi. Kumluca’da sebze üretimi yapılan 2 bin-2 bin 250 dekar civarında örtüaltı alan ve 400 dekarın üzerinde narenciye bahçesinde, Finike’de 300-500 dekar sera ve yaklaşık 4-4.5 bin dekar narenciye bahçesinde, Serik’te 400-600 dekar civarında örtüaltı alanda, Aksu’da 2.5-3.5 bin dekar örtüaltı alanda, Muratpaşa’da 300-500 dekar örtüaltı alan ve 1000 dönüm meyve bahçesinde tahribat meydana geldi.
-Toplam zararın 100 milyon TL ile 120 milyon TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Sebze-meyvede yüzde 25 ürün kaybı yaşanacak.
Afet Kanunu değiştirilmeli
CHP’nin raporuna göre, sel, dolu ve hortumdan büyük zarar gören seraların afetlere karşı dayanıklı bir hale getirilmesi için gereken tedbirler mutlaka alınmalı. Üreticilerin tarım sigortası kapsamına alınması için gerekli kolaylıkların sağlanması için adım atılmalı.
Afet Kanunu özellikle küresel iklim değişikliğinin en fazla görüldüğü illeri koruyacak şekilde yeniden ele alınmalı. Hükümet zarar gören üreticilerin öncelikle elektrik, kredi, ve Bağ-Kur pirimi borçlarını mutlaka ertelemeli. Çiftçilerin üretime devam edebilmesi için, uzun vadeli sıfır faizli kredi desteği verilmeli.