Türkiye'ye ilişkin kritik raporun yayımlanmayan bölümü ortaya çıktı
T24 yazarı Barış Soydan Standard & Poor’s raporunun yazılamayan bölümünü aktardı.
Barış Soydan, Türkiye'ye dair kritik raporun önemli bölümlerinin kırpıldığını belirterek, o uyarıları köşesine taşıdı.
Standard & Poor’s geçen haftanın son günü Türkiye’ye ilişkin yeni raporunu açıkladı: Kredi notunu "B+" olarak teyit ederken, not görünümünü değiştirmeyerek "durağan" olarak bıraktı.
Buraya kadarı her yerde çıktı. Çıkmayan, Standard&Poor’s'un Türkiye’ye ilişkin yaptığı siyasi değerlendirmeydi:
“Geçtiğimiz Haziran ayındaki başkanlık ve parlamento seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi liderliğindeki koalisyonun kazandığı zafer, icracı başkanlık sistemine geçişte son adım oldu. İktidarın, geriye kalan az sayıdaki denge ve kontrol mekanizmasını da bundan böyle kenara itmesini bekliyoruz. Bu durum, bütçe dışı harcamalarda potansiyel artışa yol açacaktır.
Bizim düşüncemize göre iktidarın büyük ölçüde merkezileşmesi, 2018’de yaşanan cari açık şokunun etkileriyle mücadele konusunda yetersiz kalmasına yol açıyor.
Geçtiğimiz yıl yaşanan kur şokuna karşı bugüne kadar verilen tepkileri koordineli ve tutarlı değil anlık ve olaya özel (ad hoc) olarak değerlendiriyoruz. Odak, ekonomik problemlerin altındaki nedenlere değil semptomlara yönelik. Bunun tek önemli istisnası, Merkez Bankası’nın 13 Eylül’de 1 haftalık repo faizini yüzde 6.25 artırmasıydı. Bu da proaktif değil reaktif bir adımdı.
Yetkililer bugüne kadar bankaların varlık kalitesindeki bozulmayla ne şekilde mücadele edeceklerine dair hiçbir somut plan ortaya koymadılar. Bununla birlikte “kötü banka” seçeneğinin (Bankaların batık kredilerinin, devletin bir finansal kuruluşuna devredilmesi. BS.) tümüyle masadan kaldırılmadığını anlıyoruz. 2018 Eylülü’nde açıklanan Yeni Ekonomi Programı bankacılık sektörünün sorunlarının nasıl çözüleceğine ilişkin spesifisik detaylar içermiyor ama bankaların varlık kalitesinin inceleneceği belirtiliyordu.
Bu inceleme Aralık ayında BDDK tarafından yapıldı ama detayları kamuya açıklanmadı. Donuk kredilerin toplam kredilerin yüzde 4.5’i ile sınırlı olduğunu söyleyen resmi açıklamanın kredi riskini doğru biçimde yansıtmadığına inanıyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde problemli kredilerin artmaya devam ederek iki haneli seviyeye çıkacağını tahmin ediyoruz.”
Bu cümlelerde haber değeri bulunmamış olmalı...