Bakan Bayraktar'dan Merak Edilen Soruya Cevap: Doğalgaza Zam Gelecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönemin ardından doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, "Enerji fiyatlarının enflasyon etkisini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar'dan Merak Edilen Soruya Cevap: Doğalgaza Zam Gelecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktar, yüksek tüketim yapan gruba, elektriğin gerçek maliyetinin yansıtılacağını, böylece desteklerin daha uygun gruplara yönlendirileceğini ifade etti. Ayrıca kırsal bölgelerde bir sayaçtan birden fazla ailenin elektrik tüketimi gibi özel durumların da dikkate alınacağını ve 2025 yılında uygulamaya geçileceğini belirtti.

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'DEVLET FATURALARIN YÜZDE 60'INI ÖDÜYOR'

"Biz vatandaşlarımızı ciddi anlamda destekliyoruz. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazda ödeyeceği faturaların devlet olarak yüzde 60'ını biz karşılıyoruz. Buna önümüzdeki dönemde de devam etmeyi hedefliyoruz. Elbette bu imkan meselesi. Burada desteği tüketim esaslı ortaya koymak, çok tüketenin maliyetine katlandığı destek modeline geçmek istiyoruz.

ZAM GELECEK Mİ?

Bu süreçte öncelikli çalıştığımız alanlardan bir tanesi aynı zamanda enflasyonla mücadele. Enerji fiyatlarının enflasyon etkisini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz.

FATURALANDIRMADA YENİ MODEL NASIL OLACAK?

Belli bir seviyenin üzerine ulaşmış bir tüketici üst gelir durumunda tüketici. Evinde bulunan elektrikli cihazların çok olduğunu düşünelim. 400-500 kilovat diyelim. Burada destek gruplarını doğru tanımlamak önemli.

Bu bizim OVP programında var. 2024 tüketimlerine bakarak uygulamaya geçmek istiyoruz. Türkiye'de yaklaşık 36 milyon civarında abone var. Yüzde 3'lük bir dilim yüksek tüketim grubu olabileceğini düşünüyoruz. Onlara 'elektriğin maliyeti budur, bu maliyeti ödeyin' diyeceğiz. Üzerinde çalışıyoruz. 2025 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Bu tüketim grubunun, tüketimin veya talebin fiyat esnekliği diye bir kavram vardır. Bu sizin gelir seviyenizle, konforunuzla, beklentinizle alakalı bir şey. Doğrusu böyle bir tüketim grubunun bu maliyetlere katlanabilmesinin uygun olduğunu, destek gruplarını daha rahatlatacağını söyleyebilirim."

Kaynak: HaberTürk