Dolar Sahiplerine Soğuk Duş: 6 Ay Sonra Bir İlk Yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 21 Aralık 2021 tarihinde döviz kurundaki artışı baskılamak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında 24 hafta sonra bir ilk yaşandı.
Türkiye'de görülen kronikleşmiş enflasyon sorununun ardından geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, sıkı para politikalarına başlama kararı almıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğini yaptığı yeni ekonomi modeli ilk aşamada Hazine'ye ağır yük getiren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiyeye giderken, geçtiğimiz yıl başlayan süreç bu yılın ilk aylarında tıkanma noktasına gelmişti.
24 HAFTA SONRA BİR İLK YAŞANDI
KKM'yi yıl sonuna kadar sıfırlamak için bir yandan TL mevduat faizlerini yükselten TCMB, bir yandan da bankalara gönderdiği talimatlar ile KKM'deki çıkışların hızlanması için yeni kısıtlamalara başvuruyor. Son aylarda durma noktasına gelen tasfiye süreci, bu hafta itibarıyla yeniden canlandı. BDDK tarafından yayınlanan verilere göre, kur korumalı mevduatlar 19 Temmuz haftasında 60,9 milyar TL'lik gerileme gösterdi. Böylelikle kur korumalı mevduatlarda altı ayın en sert düşüşü yaşandı.
Ekonomistler, bu gelişmenin dolar kuruna yönelik etkilerini değerlendirdi.
"UFUKTA YENİ BİR KUR KRİZİ GÖZÜKMÜYOR"
AKP'nin ekonomi piyasalarına yönelik 'arka kapı müdahaleleri' ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur' teorisi etrafında şekillenen ekonomi politikaları nedeniyle büyük bir krize giren Türkiye ekonomisi, son yıllarda peş peşe yaşanan döviz krizleriyle gündem olmuştu.
Bir süredir 'ekonomide rasyonelleşme' adımları çerçevesinde klasik iktisat çizgisine yaklaşan para politikalarının ardından ekonomistler, Türkiye'de kısa sürede görülmesi muhtemel bir kur krizi ihtimalinin olmadığına dikkat çekiyor.
Buna karşın tüm tasfiye çalışmalarına rağmen Kur Korumalı Mevduat havuzunda 60 milyar dolara yakın mevduat bulunması, tasfiye sürecinde temkinli davranılmasını zorunlu kılıyor. Ekonomistler, Merkez Bankası tarafından alınacak kararların KKM'den çıkışları tetikleyebileceğine dikkat çekerken, bu çıkışların yeniden döviz tevdiat hesaplarına yönelmesi halinde Türkiye'de bir kur krizinin patlak verebileceği belirtildi. Bu nedenle ekonomi yönetiminin KKM'deki tasfiyeye aşamalı olarak devam etmesi ve uygulamanın sıfırlanma sürecini Aralık ayının sonuna kadar sürdürmesi planlanıyor.