Dolar/TL'de enflasyon baskısı: Rekor seviyeye adım adım!

Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikler her geçen gün artarken enflasyonun vergi ve maaş artışları nedeniyle daha da yükseleceği öngörüsüyle dolar/TL, yükselişini sürdürdü.

Dolar/TL'de enflasyon baskısı: Rekor seviyeye adım adım!

Son aylarda geriliyor olsa da yüksek seyrini sürdüren enflasyonun vergi ve maaş artışları nedeniyle daha da yükseleceği öngörülüyor.

Enflasyon, Merkez Bankası'nın izlediği gevşek para politikası nedeniyle geçen yıl yüzde 85'i aşarak 24 yılın zirvesine çıktıktan sonra mayıs itibarıyla yüzde 40'ın altına gerilemiş olsa da, enflasyonun yıl sonu yüzde 50'nin üzerinde olması bekleniyor.

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının üç temel bileşeninin, mali disiplinin yeniden tesisi, enflasyonun düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma ve yapısal reformlar olduğunu bildirdi.

DOLAR/TL'DE SON DURUM

Enflasyon ile mücadeleyi öncelik haline getiren Merkez Bnakası ve bakanlık, vergi artışı sonrası sıkılaştırma ihtiyacının artıp artmayacağı ilişkin belirsizlikler piyasalar tarafından yakından izlenirken dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 26,0973'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,16 seviyesinden işlem görüyor.

GÖZLER FED'DE

Öte yandan, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede kararlı olmasına karşın Banka'nın "şahin" adımlarında sona yaklaştığına yönelik öngörüler günden güne güçleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda yüzde 92 ihtimalle politika faizini 25 baz puan artıracağı tahmin edilirken, Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık faiz artırma potansiyeli de masada kalmaya devam ediyor.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Dolar Dolar kuru Dolar/TL yorumu FED Merkez Bankası Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı