Tekstil devi krizde: 224 milyon liralık ceza geldi, makineleri icralık oldu

Dünyanın en büyük brode ve güpür üreticisi Baydemirler Tekstil büyük bir kriz içinde. BEDAŞ, şirkete 224 milyon liralık ‘kaçak elektrik’ cezası kesti. Brillant markasıyla üretim yapan şirket 70 milyonluk ödeme yaptı.

Tekstil devi krizde: 224 milyon liralık ceza geldi, makineleri icralık oldu

Baydemirler Tekstil San. AŞ, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye tekstil sektörünün en büyük birkaç oyuncusundan biriydi.

Temeli 60 yıl kadar önce atılan ve bine yakın çalışanı bulunan Baydemirler, Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’nin kestiği yüklü miktardaki ‘kaçak elektrik’ faturası ile gündemde.

224 MİLYONLUK ‘KAÇAK’ FATURASI

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; Bedaş, geçen yıl sonunda Baydemirler’e toplam 224 milyon 115 bin liralık fatura çıkardı. Şirket yönetimi, fabrika elektriğinin kesilmemesi için 274 milyon liralık bir senet verdi. Şirket, bu süreçte, birkaç parça halinde 70 milyon liralık da ödeme yaptı.

Bedaş bir süre sonra dev tesisin elektriğini kesti. Şirket, mahkemeye başvurdu. Mahkeme tedbir kararı verdi. Böylece fabrikaya yeniden elektrik verildi. Bedaş, tedbir kararının kaldırılması talebinde bulundu. Anılan dava devam ederken, Bedaş avukatlarının başlattığı icra takibinde de önemli gelişmeler yaşandı.

İCRA DOSYASI İÇİN RAPOR HAZIRLANDI

Şirkete yönelik icra takibi sonrası, bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi heyeti, fabrikada yaptıkları incelemede tüm varlıkları tek tek mercek altına aldı. 27 Mayıs tarihli raporda, fabrikadaki makine ve teçhizatın değeri 217 milyon 483 bin lira olduğu kaydedildi.

Şirket adına, yapılan savunmalarda ise, anılan raporun hazırlandığı tarihten bir ay sonra, kurlarda 4-5 liralık artış olduğu belirtildi. Mahkemeye sunulan dilekçelerde, kıymet taktiri yapılması istenen varlıkların değerinin en az 370 milyon lira olduğuna işaret edildi.

‘İŞÇİ MAAŞLAR ÖDENEMİYOR’

Mahkemeye sunulan dilekçede, “Şirketin banka hesaplarında bloke var. Şirket üzerinden haksız menfaat elde edilmeye çalışıldığı için, şirket nakit sıkıntısı çekiyor. İşçilerin maaşı ödenemez hale geldi. Elektrikler kesildiği için siparişler zamanında teslim edilemedi. Siparişler teslim edilemediği için çok ciddi mali zarara ve itibar kaybına uğranıldı” denildi.

Etiketler
Türkiye ekonomisi Ekonomik kriz Elektrik