Gözler Faiz Kararında! Piyasaların Beklentisi Ne?

Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı yılın dokuzuncu faiz kararı merakla bekleniyor. Merkez'in sıkılaştırma politikası nedeniyle eylül ayında da faizi yüzde 50'de sabit bırakacağı tahmin ediliyor. Piyasalar, PPK metninde yapılacak olası değişiklikleri de takip ediyor.

Gözler Faiz Kararında! Piyasaların Beklentisi Ne?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan liderliğinde bugün toplanacak. Yılın dokuzuncu faiz kararı saat 14.00’te açıklanacak. Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için sıkılaşmaya gitmesiyle politika faizini yine yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

AA Finans'ın PPK Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler de faizde indirim beklemiyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 oldu. Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5 ve 5'i yüzde 45 olacağını öngördü.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜYOR

Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle bazı bankalar, uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitmeye başladı. Bankacılar, gelecek dönem faizlerdeki düşüş beklentisiyle, bazı bankaların indirimi hem fonlama hem de bazı kredi faizlerine yansıttığını belirtti.

Ziraat Bankası, aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekti. Bazı özel bankalarda ise bir yıl ve daha uzun vadeli mevduat faiz oranları yüzde 30-35 aralığına kadar geriledi. Ayrıca uzun vadeli bireysel kredilerde de bazı bankalarda indirimler görülmeye başladı.

PPK METNİNDE MERAKLA BEKLENEN İFADE

Bir önceki PPK metninde yer alan "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin bu ay metinde korunup korunmayacağı piyasalarda yakından takip ediliyor.

Piyasalar, bu ve PPK metninde yapılacak olası diğer değişiklikleri, önümüzdeki dönemde politika bileşimi hakkındaki yönlendirmeyi ve ilk faiz indirimi zamanlamasını anlamak için izliyor.

Kaynak: CNBC-e

Etiketler
Merkez Bankası Faiz