İşsizlik maaşına rekor zam: 2023'te işsizlik maaşı ne kadar olacak?
İşten ayrılacak ya da işten çıkarılacak işçilere ödenen 'işsizlik aylığı' ocak ayından itibaren zamlı olarak hesaplara yatacak. İşte yapılan zamla birlikte 2023'de geçerli olacak işsizlik maaşı...
Yeni asgari ücretin 8500 lira olarak açıklanmasının ardından işsizlik maaşına yapılacak zam da merak konusuydu. İşten ayrılan ya da işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla hesaplarına yatırılan işsizlik maaşı ocak ayından itibaren zamlı olarak yatırılacak.
ALINAN PRİME GÖRE VERİLECEK
İşsizlik maaşı uygulaması, SGK'ya ödenen son 4 aylık primin ortalaması alınarak ortaya çıkarılıyor. Bir başka deyişle alınan brüt ücretin yüzde 40 kadarı işsizlik maaşı olarak alınabiliyor.
EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
2022 yılında en düşük işsizlik maaşı damga vergisi kesildikten sonra 2.568,75 TL olarak ödeniyordu. 2023 ocak itibariyle en düşük işsizlik maaşı 3.972,82 TL’ye yükselecek.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İşsizlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazancın son 4 aylık ortalamasının yüzde 40’ı üzerinden bağlanıyor.
Prime esas kazanç genel olarak bordrodaki brüt ücret üzerinden gösteriliyor. Her ne kadar 4 aylık ücretin yüzde 40’ı oranında işsizlik maaşı bağlanıyorsa da kişinin kazancı ne olursa olsun işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor.
KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?
İşsizlik maaşı almak isteyenlerin, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmaları gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.
Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir.
Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır.
– Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
– Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
– Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.