KİT'lerin Hazine Borcu Katlanarak Artıyor: TCDD Zirvede

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) Hazine’ye olan borçları katlanarak artıyor. En fazla borca sahip olan TCDD, 8,8 milyar TL ile ilk sırada yer alırken, toplam borç 9,5 milyar TL'ye ulaştı.

KİT'lerin Hazine Borcu Katlanarak Artıyor: TCDD Zirvede

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) Hazine’ye olan borçlarında çarpıcı artış yaşandı. Yönetim kadrosunda yer alan isimler nedeniyle “AKP’nin arka bahçesi haline getirildi” eleştirilerinin yöneltildiği TCDD, en fazla Hazine borcu olan KİT oldu.

MİLYARLARCA BORCUN VADESİ DOLDU

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Temmuz itibarıyla Hazine Alacak Stoku verilerini açıkladı. Veriler, KİT’lerin Hazine borcunda yıllara göre yaşanan artışı bir kez daha gözler önüne serdi. TCDD, uzun süredir elinde bulundurduğu en fazla Hazine borcu olan KİT olma unvanını yine kimseye kaptırmadı.

TEİAŞ’IN BORCU 1 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Bakanlığın verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla dört adet KİT’in toplam Hazine borcu, 9 milyar 525 milyon 723 bin TL’ye ulaştı. KİT’lerin Hazine borçlarına göre sıralandığı listede TCDD, 8 milyar 805 milyon 505 bin TL’lik borç ile ilk sırada yer aldı. TCDD’nin toplam 8,8 milyar TL’lik Hazine borcunun 4 milyar TL’sinin vadesi geçmiş borçlardan oluştuğu bildirildi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, TCDD’nin tek başına toplam KİT borcunun büyük bölümünü üstlendiği listede diğer KİT’lerin borç bakiyeleri ise şöyle sıralandı:

• BOTAŞ: 19 milyon 991 bin TL
• EÜAŞ: 82 milyon 269 bin TL
• TEİAŞ: 617 milyon 958 bin TL

AKP İKTİDARININ KÖTÜ YÖNETİMİ

Kritik önemi bulunan KİT’lerin Hazine borçlarına yönelik BirGün’e konuşan CHP Milletvekili Cevdet Akay, "AKP’nin kötü ekonomi politikası, önemli kuruluşların da mali yapısını altüst etti" dedi. Akay, AKP’nin, devletin elinde kalan az sayıda KİT’i de özelleştirme kıskacına aldığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"AKP’nin temelsiz ve ayakları yere basmayan, özelleştirme ve peşkeş üzerine kurduğu ekonomi politikaları, ülkemiz için kritik öneme sahip ve Cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından olan iktisadi teşebbüslerimizi tek tek yok etti. AKP iktidarının hatalı politikalarının faturası ise her zaman olduğu gibi yine vatandaşımıza kesiliyor. İktidarın verdiği seçim vaatleri ve enflasyonu gölgeleme görevlerinden kaynaklanan görev zararları, her yıl iktidarın alışkanlık haline getirdiği torba kanun düzenlemeleriyle şirketlerin borçlarını siliyor. Liyakatsiz kadrolarla yönetilemeyen kuruluşlar haline getirilen KİT’leri sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için öncelikli olarak bu şirketler, AKP’nin arka bahçesi olmaktan çıkarılmalıdır. Aksi halde borç yükünün daha da artması kaçınılmaz."

BORÇLAR KATLANDI

BOTAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ ve TCDD’nin Hazine borcunda yıllar itibarıyla yaşanan artış da dikkati çekti. 2018 yılında 3 milyar 307 milyon 110 bin TL’lik Hazine borcu bulunan dört KİT’in, 2019-2023 (Ocak-Temmuz) dönemindeki borçları yıllara göre şöyle:

• 2019: 3,5 milyar
• 2020: 4,2 milyar
• 2021: 5,5 milyar
• 2022: 6,7 milyar
• 2023: 9,7 milyar
• 2024: 9,5 milyar

Kaynak: BirGün

Etiketler
Hazine ve Maliye Bakanlığı TCDD