Kredili Mevduat Hesapları Patladı! Borçlu Sayısı Artıyor

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bankaların kredili mevduat hesaplarından (KMH) çekilen nakit para son bir yılda yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyar liradan 315 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde geri ödenmeyen ve bankaların takibine düşen KMH borcu yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya çıktı.

Kredili Mevduat Hesapları Patladı! Borçlu Sayısı Artıyor

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bankaların kredili mevduat hesaplarından son bir yılda çekilen nakit para yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyardan 315 milyar liraya çıktı.

Sözcü’nün haberine göre buna karşılık geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya yükseldi. Bankaların KMH’ndan nakit para çekmek zorunda kalanların sayısı da son bir yılda 1 milyon 701 kişi arttı. Geçen yıl 27 milyon 762 bin kişi KMH’dan para çekerken bu yıl bu sayı 29 milyon 463 bini aştı. İlk defa bu yıl KMH’na nakit para için başvurmak zorunda kalanların sayısı da 121 bine ulaştı. Verilere göre, halen bankaların üzerinde kişi başına ortalama 10 bin 679’ar lira KMH riski bulunuyor. Bu tutar geçen yıl 4 bin 676 liraydı.

SON ÇARE OLARAK BAŞVURULUYOR

KMH ağırlıklı olarak maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen dar gelirlilerin son çare olarak başvurduğu hesaplardan oluşuyor. Bankalar, müşterilerine belirli limitler dahilinde faizle KMH açıyor. Çekilen paraya, geri ödenene kadarki süre için günlük faiz uygulanıyor. Hesaba para yatırıldığında borç kapanıyor.

Kaynak: Sözcü

Etiketler
Kredi Kartı Borç