Mahfi Eğilmez Kendi Hesabını Açıkladı: Yıl Sonu Enflasyonu Ne Olur?

Merkez Bankası'nın yıl sonu için enflasyon tahminini değiştirmemesinin ardından iktisatçı Mahfi Eğilmez, kendi tahminini açıkladı. Eğilmez, yılın son 5 ayında enflasyonun aylık yüzde 2,5 gerçekleşmesi halinde yıl sonunda yüzde 44,26 olacağını, Merkez'in yüzde 38’lik tahmininin gerçekleşmesi için de aylık ortalama enflasyonun yüzde 1,5 olması gerektiğini söyledi. Eğilmez, iki hedefin de mevcut tabloda ulaşılması zor hedefler olduğunu vurguladı.

Mahfi Eğilmez Kendi Hesabını Açıkladı: Yıl Sonu Enflasyonu Ne Olur?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün açıkladığı yılın 3. Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon hedeflerini değiştirmedi. Enflasyon hedefleriyle ilgili tartışmalar devam ederken, iktisatçı Mahfi Eğilmez, “Kendime Yazılar” adlı blogunda kendi yıl sonu enflasyon tahminini de açıkladı.

Mahfi Eğilmez, konuyla ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

“Önce zihnimde hangi enflasyona göre tahminimi açıklamam gerektiğini bir tartıyorum: TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu? Hangisini tahminime temel olarak almalıyım? Sonuçta, her defasında, gerçeği yansıtmasa da uluslararası alanda geçerli kabul edilen TÜİK verilerini esas almanın doğru olacağı kanısına vardığım için tahminimi ona göre yapıyorum.”

MERKEZ'İN 'YÜZDE 38' TAHMİNİ GERÇEKLEŞEBİLİR Mİ?

Mahfi Eğilmez, oluşturduğu tabloda 2024 yılında açıklanan ilk 7 aylık ve yıllık enflasyon verisi üzerinden, yılın kalan 5 ayında enflasyonun aylık yüzde 1,5 ve 2,5 gelmesi üzerinden yıl sonu tahminini açıkladı.

Yılın son 5 ayında aylık enflasyonun yüzde 2,5 gerçekleşmesi halinde “yıl sonunda enflasyon yüzde 44,26 çıkacak demektir” diyen Eğilmez, Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmini olan yüzde 38’in gerçekleşmesi için de aylık ortalama enflasyonun yüzde 1,5 olması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik yıl sonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor. Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.”

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu sunumunda, 3. Çeyrek enflasyonda ortalamanın yaklaşık yüzde 2,5, son çeyrekte ise ortalama yaklaşık yüzde 1,5 olmasını beklediklerini açıklamıştı.

Etiketler
Mahfi Eğilmez