SGK Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: 2,5 milyon kişi var, EYT'li olup emekli olabilirsiniz!
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine dikkat çekti. Erdursun, "EYT'li olduğu halde emekli olmayan ya da olamayan yaklaşık 2.5 milyon kişi var" diyerek, emeklilik yolunu tarif etti.
Kaynak: Haber Merkezi
Milyonlarca kişiye emeklilik yolu açan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle hak sahipleri artık emeklilik başvurusunda bulunabilecek.
Kanunla birlikte, Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olan emekli olabilecek.
Bunun yanında vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.
BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN
Yasanın yürürlüğe girmesi sonrası şartları yerine getirenler süre sınırı olmaksızın SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.
"EMEKLİ OLMAYAN 2,5 MİLYON KİŞİ VAR"
Yaşanan gelişmeler sonrası EYT'li olup emekli olamayanlara ilişkin sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, şu ifadelere yer verdi:
"EYT'li olduğu halde emekli olmayan ya da olamayan yaklaşık 2.5 milyon kişi var! Büyük bir bölümünün prim gün sayısı eksik, SSK’da günü yeterli ancak 1260 gün kuralına takılan Bağ-Ku’a geçen, ortağı olduğu şirkette sehven sigortalı olan, düşük emekli aylığı nedeniyle memur aylığını kaybetmemek için emeklilik müracaatında bulunmayanlar var."
3600 GÜNLE EMEKLİLİK
Erdursun, "Özellikle kadınlarda işe başlama tarihi 08.09.1999 öncesi olup çok az prim günü olanlar var, prim gün sayısı az olanlar kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında SSK’dan 3600 günle emekli olabilecek" dedi.
1260 GÜN KURALINA DİKKAT
"Yaşınız genç ise 58, 60 yaşına kadar 5.000-5975 günü tamamlamak için SGK’ya borçlanma, çalışmıyorsanız isteğe bağlı prim ödeyip son 1260 gün kuralına dikkat ederek 58-60 yaşını beklemeden de emekli olabilirsiniz" diyen Erdursun, "Kaç gün isteğe bağlı prim ödeyeceğinizi, kaç gün borçlanma yapacağınızı yani cebinizden kaç TL çıkarak 58-60 yaşından önce emekli olacağınızı, fayda maliyet analizi yaparak belirleyip ona göre prim ödemelisiniz" ifadelerine yer verdi.
"İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ BAĞ-KUR'A SAYILIR"
Erdursun, "İsteğe bağlı sigorta primi Bağ-Kur’a sayılır. İsteğe bağlı prim ödemesi yapacaksanız en az 4.292 TL ile 32.193 TL arası istediğiniz tutarlarda prim ödeyebilirdiniz. Geçmişte ödenen primlerinize göre kaç TL ödemelisiniz, borçlanmaları hangi tutarlardan yapmalısınız, emekli olduğunuzda kaç TL alacaksınız bu konu da da fayda maliyet analizi yapmanız işinize yarar" dedi.
GÜNLÜK BORÇLANMA TUTARI NE KADAR?
Sigorta priminde günlük borçlanma tutarını açıklayan Erdursun, şu ifadelere yer verdi:
"Günlük borçlanma tutarları minimum 143 TL ile 1.073 TL arasıdır. Yurtdışı borçlanması ise minimum günlük 201.20 TL ile 1.509 TL arasıdır…"
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre SSK, Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısında maaşlarını yüzde 19.77 oranında zamlı alacaklardı. Erdoğan emekli maaşlarında da ek olarak iyileştirme yapılacağını açıkladı. Emeklilere uygulanacak refah payı Meclis’te görüşülen torba yasaya dahil edildi. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri yüzde 25 zam aldı.
Ancak en düşük emekli aylığında artış yapılmadı. Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşlara uygulanacak. Örneğin, geçtiğimiz Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselten düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. 023’ün ocak ayında 5 bin 517 lira emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında alınan kararla 7 bin 500 liraya yükselmişti.