Merkez Bankası açıklaması sonrası bankalardan KKM kararı: Kapatıldı!
Son dakika haberi... Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bankaların Kur Korumalı Mevduat (KKM) kararına ilişkin dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Böylece bankaların uygulamaya başladığı karar, Merkez Bankası'nın KKM adımından hemen sonra geldi.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduata teşvik ve Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) payına sınırlama içeren kararını açıkladı.
Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yapan Merkez Bankası kararında, vadesi gelen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.
"EK MENKUL KIYMET TESİSİNE MECBUR OLACAKLAR"
Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı açıklandı. Ayrıca, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği' de açıklandı.
TL MEVDUATA DÖNMEYE YÖNELTMESİ İSTENİYOR
Bu kararla eş zamanlı olarak Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile bankalara, KKM'ye geçen yatırımcıları TL mevduata dönmeye yöneltmesi de isteniyor.
"KKM İŞLEMİ YAPMAYI KAPATMIŞLAR"
Bu gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapan eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şu ifadelere yer verdi:
"Bazı bankalar şube dışı kanallardan KKM işlemi yapmayı kapatmışlar."
KKM NEDİR?
2021 Aralık ayındaki kur krizi sırasında uygulamaya konulan KKM, döviz mevduattan Türk lirasına dönüş yapılmasını teşvik için getirildi.
KKM’de, açılan TL vadeli hesaplarda, hesabın açılış tarihindeki kur ile vade sonundaki kur değişimi faiz oranı üzerindeyse, aradaki fark müşterinin hesabına TL olarak yansıtılıyor.
ERDOĞAN, "FİNANSAL ALTERNATİF" DEMİŞTİ
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKM için yatırımcılara "yeni bir finansal alternatif" sunduklarını söylemişti.
KKM'NİN BÜYÜKLÜĞÜ
Kur korumalı mevduatların büyüklüğü Ağustosa ayı itibarıyla 117 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu banka mevduatlarının yaklaşık yüzde 25’lik kesimine karşılık geliyor.
Reuters KKM karşılıkları için, TL’de seçim sonrası yaşanan düşüşe bağlı olarak Merkez Bankası’nın Haziran ve Temmuz aylarında 11 milyar dolar ödediğini aktarıyor. Dövize çevrilebilir mevduat uygulamasının maliyeti Hazine tarafından karşılandı.
Öte yandan ekonmistler KKM'yi 'patlamaya hazır bir bomba' olarak nitelendiriyordu.