Türk-İş başkanının 'asgari ücret çizgisi' patronlar: Emekçiyi karın tokluğuna mı mahkum edecek?
Çalışma Ekonomisti Prof. Dr. Aziz Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret talebine tepki gösterdi. Çelik, "Verilen bu rakamla yukarıya doğru bir müzakere yapılamaz" dedi.
Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilk toplantı 7 Aralık'ta, ikinci toplantı ise 14 Aralık'ta yapılacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "7 bin 785 TL kırmızı çizgi, bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" dedi.
AÇLIK SINIRI 7 BİN 786 TL
Atalay'ın açıklamaları öncesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda masada olacak Türk-İş tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Kasım 2022' araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 7 bin 786 lira olarak açıklandı.
Verilere göre, gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani 'yoksulluk sınırı' da 25 bin 364 lira olarak kaydedildi.
Bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise, aylık 10 bin 171 olarak saptandı.
"VERİLEN BU RAKAMLA YUKARIYA DOĞRU BİR MÜZAKERE YAPILAMAZ"
Bu gelişmelerin ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın 'asgari ücret' açıklamalarına tepki gösteren Çalışma Ekonomisti Prof. Dr. Aziz Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Toplu sözleşme ve toplu pazarlıkta sendika tarafı azamet talebini söyler ve pazarlık ederek bir yere gelir. Bu toplu sözleşmeli kuralıdır. Bu nedenle sendikalar teklif verirken olabilecek rakamdan yüksek teklif verirler. Bu süreçteki pazarlık sonucu uzlaşma sağlanır. Dolayısıyla verilen teklif, yukardan aşağıya doğru müzakere edilir. Yani verilen bu rakamla yukarıya doğru bir müzakere yapılamaz. Bu durum ciddi anlamla toplu sözleşme ve pazarlık problemidir."
"EĞER 'KIRMIZI ÇİZGİ' OLACAKSA..."
"Türk-İş asgari ücreti teklifini açıklarken esas aldığı durum açlık sınırıdır" diyen Çelik, "Ancak kendi verilerinde bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' 10 bin 171 lira olarak belirlenmiş. Bu durumda Türkiye'de yönetmeliğe göre, asgari ücretin hesaplanmasında bir işçinin yaşama maliyeti hesaplanır. Türk-İş'te bir işçinin 'yaşama maliyeti'ni 10 bin 171 lira olarak hesaplamıştır. Eğer bir 'kırmızı çizgi' olacaksa bu rakamın aşağısında olmamalıdır" dedi.
"BU VERİLERLE BU RAKAMLAR KONUŞULMALI"
Yoksulluk sınırına da dikkat çeken Çelik, "Türk-İş'in yoksulluk sınırı 26 bine yakın bir rakam açıklanıyor. Dolayısıyla bir hanede iki kişinin çalıştığını düşünürsek, yoksulluk sınırını aşan 13 bin TL'ye karşılık gelir. Bu verilerle bu rakamlar konuşulmalı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi