Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor
Denizli'de iki girişimci, Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım yöntemiyle safran üretmeye başladı. Üretim süreci sadece 15 gün süren bu değerli ürün, gram başına altın fiyatlarıyla yarışıyor.
Kaynak: İHA
![Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor - Resim: 1](https://img.gercekgundem.com/rcman/Cw820h461q95gm/storage/files/images/2025/01/29/saf-3t3d.jpg)
Denizli'nin Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu tarafından kurulan safran üretim tesisi, topraksız dikey tarım sisteminde Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Kırmızı altın olarak bilinen safran, tıp ve gıda sanayisinde geniş kullanım alanlarına sahip ve yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor.
![Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor - Resim: 2](https://img.gercekgundem.com/rcman/Cw820h461q95gm/storage/files/images/2025/01/29/saf1-7u1z.jpg)
TIPTA ÖNEMLİ BİR YER ALIYOR
Geçmişten günümüze sağlık ve gıda sanayisinde pek çok alanda kullanılan safran, organik gıda boyası olarak da tercih ediliyor. Ayrıca, kanser ve mutasyon önleyici özellikleriyle tıpta önemli bir yer tutuyor. Etiler ve Köseoğlu'nun kurduğu tesiste, safran hasadı büyük bir heyecanla devam ediyor. Safran hasadını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, tesis hakkında bilgiler aldı.
![Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor - Resim: 3](https://img.gercekgundem.com/rcman/Cw820h461q95gm/storage/files/images/2025/01/29/saf2-ik6s.jpg)
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
Çınar, katma değeri yüksek ürünlerin, milli ekonomik menfaatleri gözeterek sürdürülebilir tarım stratejileri ile global pazarlara taşınacağını belirtti. Ayrıca, safran üretimini büyütmeyi planlayan Çınar, 5 milyon dolarlık bir yatırım hedefi olduğunu vurguladı.
![Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor - Resim: 4](https://img.gercekgundem.com/rcman/Cw820h461q95gm/storage/files/images/2025/01/29/saf3-mils.jpg)
Çınar, "Ülkemiz, bir zamanlar safran ihracatında önemli bir konumdayken, son yıllarda üretim ciddi şekilde azalmış durumda. Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya gibi ülkeler de büyük üretici. Ancak, iç piyasada safran üretimi arttıkça dış piyasalara açılma imkânları da artacaktır" dedi.
![Türkiye'de Bir İlki Başardı! Sadece 15 Günde Hasat Etti, Gramı Altınla Yarışıyor - Resim: 5](https://img.gercekgundem.com/rcman/Cw820h461q95gm/storage/files/images/2025/01/29/saf4-ivyz.jpg)
15 GÜNDE HASAT EDİLİYOR
Bu yıl 100.000 safran soğanı ithal edildiğini açıklayan Çınar, Baklan ve Pamukkale ilçelerinde topraksız tarım yöntemiyle üretimin başladığını söyledi. Safran çiçeklerinin her sabah toplanmasıyla hasat süreci, hava koşullarına bağlı olarak 10 ile 15 gün arasında sürüyor. Çınar, safran çiçeğinin dişi organlarının toplanıp kurutulduktan sonra satışa sunulduğunu belirtti. Ayrıca, çok yıllık bir bitki olan safran, 3-4 yıl boyunca ürün vermeye devam edebiliyor.