Uzmanı dolar kurunu yorumladı, olası senaryoları tek tek sıraladı!
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, faiz kararı sonrası artan doları işaret ederek, enflasyona dikkat çekti. Kara, "Para politikası gevşek kaldığı için kurda ve enflasyonda yaşanacak ilave artış orta vadede daha yüksek faiz ya da daha sert finansal baskılamaya yol açar" dedi.
Kaynak: Gerçek Gündem
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül 2021’de faiz indirimine gitti. Bu süreç AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Yeni Ekonomi Modeli' olarak adlandırıldı. Döviz kurları fırlayınca eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin henüz ilk ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına geçildi.
Yaşanan gelişmeler sonrası Erdoğan'ın her fırsatta 'nas'la ilişkilendirdiği düşük faiz istemi ve 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' tezi, Merkez Bankası'nın faiz artışıyla rafa kalktı.
Merkez Bankası, yüzde 8,5 olan politika faizini yüzde 15’e çıkardı. Bu 2010 yılından bu yana görülen en yüksek ikinci faiz artırımı oldu. Merkez Bankası 31 Mayıs 2018’de aldığı kararla politika faizini yüzde 8’den yüzde 16,5’e çıkarmıştı.
"KADEMELİ SÜREÇ YÖNETİLECEK"
Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasa beklentilerinin altında kalınca rekor üstüne rekor kıran dolar kuru sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, şu ifadeleri kullandı:
"Ekonomi politikalarımız kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşmada kararlıyız. Merkez Bankası'nın dünkü açıklamasında belirtildiği gibi bu bir süreçtir. Kararlılıkla kademeli olarak bu süreç yönetilecektir."
ARTAN DOLAR KURUNU İŞARET ETTİ, ENFLASYONA DİKKAT ÇEKTİ
Şimşek'in 'kademeli süreç' açıklaması sonrası sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, faiz kararı sonrası artan dolar kurunu işaret ederek, enflasyona dikkat çekti.
Kara, "Faizlerde çok yumuşak gidelim, aman ekonomiyi sarsmayalım' argümanını sorgulama ihtiyacı duyuyorum. Bugün yavaş hareket etmek kuru ve enflasyonu artırdığı için ilerde daha sert faiz artışlarını gerektirir. Bu da ekonominin gelecekte daha çok sıkıntı yaşaması anlamına gelir" dedi.
"KURDA ARTIŞLARA YOL AÇAR"
"Para politikası gevşek kaldığı için kurda ve enflasyonda yaşanacak ilave artış orta vadede daha yüksek faiz ya da daha sert finansal baskılamaya yol açar" diyen Kara, "Mayıs başından beri yaşanan yüzde 30 değer kaybının Haziran-Ekim döneminde enflasyona katkısı yaklaşık 15 puan olacak" ifadelerini kullandı.
"KURDAKİ ARTIŞ SINIRLI TUTULSAYDI..."
Kara, "Parasal sıkılaştırma iyi bir iletişimle ve daha yüksek dozda verilerek kurdaki artış daha sınırlı (mesela yüzde 20) tutulabilseydi yıl sonunda enflasyon 5 puan daha düşük gerçekleşecekti. Enflasyonu dizginlemek için faizlerin gitmesi gereken seviye de 5 puan daha aşağıda olacaktı" dedi.
"EMİN DEĞİLİM"
"Bugün faizleri olması gerektiğinden düşük tutmak ilerde daha yüksek faiz ve daha derin bir durgunluğa katlanmak anlamına gelir. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 50'leri aşacağı bir ekonomide yüzde 15 politika faizini alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim" diye belirtti.
MERKEZ BANKASI YIL SONU DOLAR KURU BEKLENTİSİ
Öte yandan katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 23,09 TL iken, bu anket döneminde 26,18 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 24,61 TL iken, bu anket döneminde 28,99 TL olarak gerçekleşti.
MERKEZ BANKASI YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,17 iken, bu anket döneminde yüzde 38,55 oldu.