Yemek kartlarına ilişkin tartışmaya sektör temsilcileri noktayı koydu
Sektör temsilcileri, SGK düzenlemesinin henüz kanunlaşmadığını, yemek kartlarının marketlerde kullanımının devam ettiğini açıkladı
Yemek kartı ile ilgili SGK düzenlemesinin ardından bugün medyaya yansıyan “çalışanların yemek kartını alışverişte kullanamayacağı” haberleri ile ilgili sektör temsilcilerinden açıklama geldi.
Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz'in sorularını yanıtlayan uzmanlar, henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için uygulamaya mevcut şekli ile devam edileceğini bildirdi.
Sektör temsilcileri, düzenlemenin yürürlüğe girmesi için gelir vergisi kanunda düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti.
Konu en fazla İstanbul Ticaret Odası tarafından gündeme getirilmiş, nakit ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama ise İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri Töreni’nde yapılmıştı. Konuyla ilgili EKONOMİ gazetesine konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: “Hiç burada problem üretecek bir konu yok, çok net bizim açımızdan. Bu parayı nakit olarak çalışanlarının hesabına yatıracaksınız, bir daha bu konuyu konuşmayacağız. Bu kadar basit. Yemek kartı çıktığında zaten sadece o konuda kullanılacaktı. Sonra amacından saptı. Hükümet orada çok net bir kapı açtı. Çok basit, yalın bir imkan var” dedi.
Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin, “Yemek kartlarında değişen bir şey yok.” dedi.
AA'ya konuşan Öner Piyade, şunları kaydetti:
Yemek kartlarında değişen bir şey yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve halen yürürlükte olan 382 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir.
Yeminli Mali Müşavir ve Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Sigorta kesintisi yapılacağına ilişkin belli düzenlemeler getirildi. Nasıl ve ne zaman uygulanacağına ilişkin tereddütler var. Orada esas olan daha önceki uygulamalarda yemek çeklerinde sigorta kesintisi yoktu şimdi nakit parada sigorta kesintisi geldi. Püf nokta o. Maaşına ilave edilecek. İsabet eden neyse vergi kapsamına göre o oranda kesinti olacak. Yemek kartlarının marketlerde kullanımı ile ilgili ise henüz bir düzenleme yok. Restoranlarda da marketlerde de geçerli. Zaten SSK genelgesi ile böyle bir düzenleme yapılamaz. Gelir vergisi kanunda değişiklik yapılması lazım
Düzenlemede öne çıkan konulardan biri yemek ücretlerinin nakit olarak ödenmesi konusu oldu. Düzenlemeye göre nakden yapılan ödemelerin günlük asgari ücretin yüzde 23,65’inin fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı prime esas kazanca dahil edilmeyeceği belirtiliyor. Bu da aylık 1.222,22 TL üstünde kesinti yapılabileceği anlamına geliyor. Bilindiği üzere salgında evden çalışmanın artması ve artan hayat pahalılığı yemek kartlarının marketlerde kullanım oranını artırmıştı. Yerel markaları desteklemek adına kullanım da yerel zincirler ile sınırlandırılmıştı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Biçen, “Hali hazırda yerel market zincirlerinin cirosu içinde yemek kartlarının payı bölgeye ve markaya göre değişmekle birlikte ortalamada yüzde 15-20 civarında seyrediyor. Uygulamanın kanunlaşması ve yürürlüğe girmesi durumunda belli bir kaybın yaşanacağını öngörmüştük. Nakde dönüş olursa bizim cirolarımızda yüzde 20’ye yakın bir düşüş yaşanabilir. Bu pay da ulusal markalara kayabilir. Ancak geçen sürede toplu halde kurumsal firmaların bakış açısını görmeye çalıştık. Yaptığımız gözlem ve çalışmaların sonucuna göre mevcut sistemin ideal olduğunu belirterek nakit ödemeye çok yakın olmadıklarını gördük. Ancak zamanla bu durum değişebilir ve bu bizi zorlayacak başka bir argümana dönüşebilir. Yemek kartı markaları da bu duruma karşı olacaklardır ve bu da işyerlerini daha fazla taviz vermek durumunda bırakabilir” şeklinde konuştu.