Neandertallerin sonunu neyin getirdiği ortaya çıktı
Bilim insanları, 42 bin yıl önce Dünya’nın meanyetik kutuplarında meydana gelen ters dönmenin Neandertallerin sonunu getiren bir kıyamet ortamına neden olduğunu açıkladı.
Çalışmada, Güneş aktivitesinin önemli ölçüde düştüğü bu dönemde aynı zamanda birçok hayvan türünün de yok olduğu, ancak radyasyondan korunmak isteyen insanların mağaralara sığınması nedeniyle duvar sanatının yükseldiği belirtildi. İngiltere’de yer alan New South Wales Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyanın manyetik kutuplarındaki değişimin megafaunanın (Büyük ya da dev hayvanlar için kullanılan bir zooloji terimi. Genellikle 45 kg ile 100 kg arasındaki hayvanları tanımlamak için kullanılıyor) yok oluşundan Neandertallerin sonuna kadar değişen büyük olaylarda rol oynamış olabilecek bir kıyamet ortamı yaratmış olabileceğini açıkladı.
Dünyanın manyetik alanı, zararlı kozmik radyasyona karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor, ancak geçmişte birçok kez olduğu gibi, kutuplar değiştiğinde bu kalkan önemli ölçüde zayıflayarak gezegeni yüksek enerjili parçacıklara maruz bırakıyor.
BİN YIL BOYUNCA DEVAM ETTİ Laschamps olayı olarak da bilinen manyetik kutuplar arasında değişim yaklaşık 41 bin 400 yıl önce gerçekleşti ve bin yıl boyunca devam etti. Bilim insanları, düşük Güneş aktivitesindeki azalmasıyla birlikte kutupların ters dönmesinin, dramatik sonuçları olan çok çeşitli iklim ve çevre olaylarının arkasında olabileceğini söyledi. Çalışmayı gerçekleştiren ekip, bu dönemi “Otostopçunun Galaksi Rehberi”nin yazarı Douglas Adams'a atıfta bulunarak topluca Adams olayı olarak adlandırdı.
42 BİN YILDAN DAHA ESKİ OLAN KAURİ AĞAÇLARININ RADYO-KARBON ANALİZİ YAPILDI Science dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, dönemin radyasyonunu anlayabilmek amacıyla bazıları 42 bin yıldan daha eski olan Yeni Zelanda sulak alanlarındaki kauri ağaçlarının radyokarbon analizini gerçekleştirdi. Bu yöntem onların, Laschamps dönemi esnasında Dünya'ya ulaşan yüksek enerjili kozmik radyasyon seviyelerinin zamana dağılımının incelemesine olanak tanıdı.
Ardından araştırmacılar, göl ve buz çekirdekleri de dahil olmak üzere binlerce kaydı ve materyali inceledi. 42 bin yıl önce aynı anda bir dizi önemli çevresel değişikliğin meydana geldiği ortaya çıktı.
Çalışmanın başyazarı Profesör Chris Turney, "Buz tabakasının Kuzey Amerika üzerindeki bu muazzam büyümesini görüyoruz. Batı Pasifik'teki tropikal yağmur kuşağının bu noktada çarpıcı bir şekilde değiştiğini ve güney yarımkürede rüzgar kuşakları ile Avustralya'da kuruma yaşandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
KIRMIZI AŞI BOYASI RADYASYONA KARŞI KORUNMAK İÇİN KULLANILMIŞ OLABİLİR Sonuçlar meydana gelen atmosferik değişikliklerin; buz tabakalarının büyümesini hızlandıran ve Avustralya megafaunasının neslinin tükenmesine neden olan çevresel değişikliklerin yanı sıra, kırmızı aşı boyası ile yapılan eserlerin ortaya çıkmasıyla da bağlantılı olabileceğini gösterdi.
Buna göre, arkeolojik eserlerde sıkça rastlanan kırmızı aşı boyası, atmosferdeki ozonun tükenmesinin bir sonucu olarak yeryüzündeki artan ultraviyole ışınlarına karşı güneş kremi olarak kullanıldı.
MAĞARA SANATINDAKİ YÜKSELİŞLE PARALEL Bilim insanları ayrıca, bu dönemde dünyanın çeşitli yerlerinde görülen mağara sanatındaki yükselişin, insanların yer altına kaçmasıyla paralel olabileceğini açıkladı. Turney, bu durumun rekabeti artırmış olabileceğini ve potansiyel olarak Neandertallerin sonunun gelmesine katkıda bulunabileceğini söyledi.
DÜNYANIN MANYETİK ALANI KÜÇÜLÜYOR Diğer taraftan, Dünya’nın manyetik alanı, son 170 yılda yaklaşık yüzde 9 oranında zayıfladı ve araştırmacılar, manyetik kutuplarda başa bir değişimin meydana gelebileceğini söyledi. Böyle bir durumun ise özellikle uydularda ve elektonik şebekelerde yıkıcı etkisinin olabileceği konusunda uyarı yapıldı. (NTV)