İnternette 'aşırı uç'lara tahammül azaldı, önlemler artıyor
İnternette yayılan aşırı uç düşüncelerin etkilerini Yeni Zelanda saldırılarında gördük. ABD'de artan şiddet olaylarıyla iyice gün yüzüne çıkan bu durum, belli başlı ve gecikmiş önlemleri beraberinde getirdi.
İnternette yayılan aşırı uç düşüncelerin etkilerini Yeni Zelanda saldırılarında gördük. ABD'de artan şiddet olaylarıyla iyice gün yüzüne çıkan bu durum, belli başlı ve gecikmiş önlemleri beraberinde getirdi. En önemli adım ise geçtiğimiz haftalarda ismini duyduğumuz Cloudflare'den geldi.
Topluluklar kurmak, topluluğa dahil olmak İnternet, bugün bildiğimiz anlamda sosyal medyanın ortaya çıkışıyla birlikte kitleselleşerek iletişim yönünü güçlendirdi.Topluluklara ve bireylere ulaşmak, sosyal medya sayesinde daha hızlı bir hale geldi ve mümkün oldu.
Gözardı edilen yanları fazla Fakat sosyal medyanın gözardı edilen yönleri çok fazla.Konuşulmayan, üzerinde durulmayan, üzerinde durulmasından çekinilen konulardan biri de bu platformların nelere zemin hazırlayabildiği oldu her zaman...
Perdenin arkasında acayip şeyler var Bildiğimiz ve günlük rutinimize dahil olan sosyal medya platformları dışında pek çok ana akımlaşmamış ama kalabalık kullanıcı kitlesine sahip sosyal medya platformu ve forum göze çarpıyor.Tek tuşla ulaşılması zor olan bu platformlar, içinde pek çok riskli şeyi barındırıyor.
İnternet sitesinde kalmıyorlar Nitekim, yakın zamanda gördük ki 'aşırı uç' düşüncelerin özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde kendine bir yaşam alanı yaratmasını bu platformlar sağlıyor.Artık platformda sabit kalmadıkları, o platformlardan sokaklara taştıkları da gözler önüne seriliyor bir yandan.
Sokağa taşınan şiddet Öyle ki, farkında olsak da olmasak da pek çok toplumsal şiddet olayının arkasında bu web sitelerinde yapılan yazışmaların bulunduğu da ortaya çıkmaya başladı yavaş yavaş.Aşırı uç, radikal, şiddetten beslenen düşünceler bu tür platformlardan kendine kitleler yaratıp yeni yayılma alanları buluyor.
Gençler büyük risk altında Bu tür sitelerin yaygın kullanıcı profilini oluşturan gençler ise temelde en büyük risk altında olan profil olarak göze çarpıyor.Sosyal ya da özel hayatlarındaki sorunlar (ve belki de toplumsal dışlanmışlık hissi nedeniyle) bu platformlarda zaman geçirmeye başlayan gençlerin hissettiği öfke ve rahatsızlık hisleri, karşılığını buluyor ve bir şekilde konu onlarca kişinin hayatını kaybettiği bir trajediye tanık oluyoruz.
ABD'deki kitlesel saldırılar ABD'de gittikçe artan okullarda-alışveriş merkezlerinde ya da diğer kamusal alanlarda şiddet olaylarının arkasında da bu tür motivasyonlar yattığını söylemek mümkün.
Benzer profiller çiziyorlar Benzer profilleri çizen, benzer alışkanlıklara sahip, benzer sosyal sıkıntıları yaşayan, benzer rahatsızlıkları olan, benzer kaygıları güden gençler, bir şekilde katile dönüşüyor.
Cloudflare'nin çözümü Geçtiğimiz günlerde ABD'de yaşanan kitlesel saldırılar sonucunda bu internet sitelerinin world wide web'deki konumunun sorgulanması gerekliliği gerçek anlamda ortaya çıktı.Nitekim, Cloudflare isimli bir servis sağlayıcı, bu sitelerin en bilindiklerinden biri olan 8Chan'e hizmet vermeyeceğini açıkladı.İyi bir çıkış, yeterli olup olmayacağını ise kesinlikle tartışmalıyız.
Tek başına işe yarar mı? Gençlerin kendilerine 'bir kanal' bularak bu tür düşünceleri yaymak için çabalamaya devam edeceği ortada. Bu nedenle, Cloudflare'nin yaptığı şey elbette iyi bir ilk adım olmakla birlikte tek başına yeterli değil.Belki de ABD'de ve dünyanın geri kalanında gençleri tekrar kazanabilmek ve karşılaştıkları sorunları anlayabilmek için harekete geçilmesi gerekiyordur.Yeni Zelanda'yı hatırlayın, gözünü kırpmadan insanların canına kıyan kişilerin motivasyonlarını çözüp bu motivasyonu ortadan kaldırabilmek için elimizden gelen her neyse yapmalıyız. (Milliyet)