The Guardian, Trump'ın 'vururum' dediği İran'daki kültürel varlıkları listeledi
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın kültürel varlıklarını vurma tehdidi, Tahran yönetimi için adeta bir tanıtım kampanyasına dönüşmüş durumda. The Guardian, Trump'ın 'vururum' dediği İran'daki kültürel varlıkları listeledi:
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın kültürel varlıklarını vurma tehdidi, Tahran yönetimi için adeta bir tanıtım kampanyasına dönüşmüş durumda. Son olarak The Guardian gazetesi, 'Trump'ın vurabileceği yerler' listesiyle İran'ın eşsiz kültürel mirasını tanıttı. İşte, her yıl binlerce turisti ağırlayan ülkenin önemli kültürel mekanları:
Persepolis İçinde mermer saraylar ve tapınaklar bulunan şehir, MÖ 6'ıncı yüzyıla dayanıyor. Pers Kralı I. Darius (Dara) tarafından, Şiraz şehrinin 70 km kuzeydoğusunda inşa edilmiş.
Şah Çerağ Cami İsmi 'Işıkların Şahı'ndan gelen, ilk olarak 12'nci yüzyılda inşa edilmeye başlanan cami, İran'ın Şiraz şehrinde yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında tipik görünen bu caminin içi mozaik karolar ve geometrik tasarımlara dolu. Şah Çerağ Cami, duvarlarında ve tavanlarında kullanılan ayna kesmeler ile meşhur.
Vank Katedrali Vank Katedrali, İran'ın İsfahan kentinde bulunuyor. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı olan katedral, 1600'lü yılların başında inşa edilmiş.
İsfahan Köprüleri (Si-o-se-pol ) İsfahan'da yer alan köprüler çoğunlukla 17'nci yüzyılda inşa edildi. Yaklaşık 300 metre uzunluğundaki Si-o-se-pol köprüsü, Zayanderud nehrinin iki ucunu bağlayan köprülerden biri.
Şeyh Lütfullah Cami Yapımına 1615 yılında başlanan Şeyh Lütfullah Cami, halk için değil yalnızca hanedana özel yapıldığı için diğer camilere göre biraz daha küçük. Şeyh Lütfullah Cami, duvarları ve tavanlarındaki ince karo işçiliğiyle ünlü.
İmam Rıza Türbesi Yıl içinde 25 milyon turisti ağırlayan İmam Rıza Türbesi, şehirdeki en büyük camilerden biri. Bu cami avlulara, medreselere ve paha biçilmez tarihi eserler içeren bir müzeye de ev sahipliği yapıyor.
Pasargad Ahameniş İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Pasargad, II. Kiros tarafından yaptırılmış. Burada kullanılan mimari özellikler, Hindistan'ın Taj Mahal'i ve İspanya'nın El Hamra'sı için ilham kaynağı oldu.
Makam-i Danyal Cami Girişi, çinilerle bezeli Makam-i Danyal Cami'nin içi ayna işlemeleri ve mermer taşlarla süslenmiş.
Bam Kalesi 2000 yıllık bir tarihe sahip Bam Kalesi, 180 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiş. 2003 yılında depremde büyük ölçüde tahrip oldu, ancak o zamandan beri yeniden yapılanma devam ediyor.
Günbedkavus 50 metre yüksekliğinde tuğla mezar kulesi, 11'inci yüzyılın başına tarihlendiriliyor.
ABD'nin İran'ın kültürel varlıklarını vurması, uluslararası hukukun ihlali anlamına geliyor. (Duvar)