4.600 yıllık gizem çözüldü! Giza Piramidi'nin inşaatında kaç kişi çalıştı
Antik dünyanın en gizemli yapılarından biri olarak görülen Keops Piramidi yani diğer adıyla Büyük Giza Pramidi'nin bir gizemi daha çözüldü.
Antik dünyanın en gizemli yapılarından biri olarak görülen Keops Piramidi yani diğer adıyla Büyük Giza Pramidi'nin bir gizemi daha çözüldü. Binlerce yıldır ayakta kalan ve içinde hala büyük sırlar saklayan Giza Piramidi'nde Eski Mısır'da böyle bir yapının nasıl inşa edildiği hala gizemini korusa da, piramidin inşaatında çalışanlar hesaplanabilir.
Üst üste konulan, tanesi birkaç tonu bulan milyonlarca kireç taşı parçasından oluşan bu yapılar, firavunlara mezar olarak yapılıyordu. Esasında piramitlere benzer bir mezar biçimi asırlar evvel Anadolu'da da mevcuttu.
Frigler'in ölülerini huzura kavuşturmak için yaptıkları tümülüsler, piramitlerden hiç de farklı değildi. Fakat piramitler gibi bir mimari ürünü değillerdi. Sadece toprak altında yapılan bir mezar odasının üzeri taş ve toprak yığılarak piramit gibi bir tepe biçimine getiriliyordu. Kendisi kadar büyük gizemiyle de insanı cezbeden Giza Piramidi'nin yıllardır akıllarda soru işareti olan bir sırrı daha açığa kısmen kavuşturuldu.
Büyük Giza Piramidi'nin tamamlanmasından bu yana yaklaşık 4.600 yıl geçtiği göz önüne alındığında, yapının günümüze sapasağlam ulaşması şaşırtıcı. Piramidin hacmi yaklaşık 2.6 milyon metreküp ve yüksekliği, zirvedeki kayıp parçası da dahil olmak üzere 146.6 metre.
Peki günümüze kadar ulaşmış Dünyanın 7 harikalarından biri olan Giza Piramidi'nin inşaatında kaç kişi çalıştı?
Piramitler hakkında yıllarca birçok tahmin yürütüldü. Bunlar, inşaatta 10 bin kadar insanın çalıştığını ileri sürüyordu. Fakat bilim insanları, ellerinde bir kanıt bulunmadığı için bu iddialar karşısında sessiz kaldılar. Arkeolojik bulguların aydınlatılmasıyla konuya daha doğru açıklamalar getirildi.
Buna göre taşları yerinden çıkartmak için 1200 adam gerekliydi. Taşların her birini yaklaşık 20 kişi çekebiliyordu. Bu işi yapan insan sayısının da 700 olduğu tahmin edilmektedir. Yine bulunan kanıtlara göre bu insanlar köle değillerdi, parayla çalışan işçilerdi. Bazıları ise devlete vergi ödemek yerine işçilik yapmayı kabul ediyordu.
Antik dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek yapı olan Keops Piramidi bir diğer adıyla Büyük Giza Piramidi'ne ait bir diğer gizem ise geçtiğimiz yıl çözülmüştü. Sarı olarak bildiğimiz Giza'nın gerçek rengi beyaz olduğu saptandı.