'Türkiye’de COVID-19 testi pozitif çıkanların ölüm oranı azalıyor'
Polimetre, COVID-19 pozitif olay sayısı ile ölüm sayıları arasındaki ilişkiyi zamana, kıtalara ve ülkelere göre tüm tabloyu ortaya kolan bir çalışma yaptı. (Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com)
Dünya geneli ve Türkiye’de testi pozitif çıkanlarda ölüm oranında azalma olduğu tespitiyle dikkat çeken çalışmaya göre, 23-Haziran tarihinde Türkiye’de, ortalama 50.6 adet COVID-19 pozitif olayı, 1 ölüme neden oldu.
M. Günal Ölçer’in kurucusu olduğu Siyasi Veri Madenciliği ve Analizi kuruluşu Polimetre, COVID-19 pozitif olay sayısı ile ölüm sayıları arasındaki ilişkiyi zamana, kıtalara ve ülkelere göre tabloyu gösteren bir çalışma yaptı. Çalışma, dünya geneli ve Türkiye’de testi pozitif çıkanlarda ölüm oranında azalma olduğunu ortaya koydu. Buna göre, 23-Haziran tarihinde Türkiye’de, ortalama 50.6 adet COVID-19 pozitif olayı 1 ölüme neden oldu. Bu, olay/ölüm oranının artması virüsün öldürücü etkisinin azalması anlamına geliyor.
COVID-19 OLAY/ÖLÜM ORANI Polimetre, COVID-19 pozitif olay sayısı ile COVID-19 ölüm sayıları arasındaki ilişkiyi zamana, kıtalara ve ülkelere göre güncel durumu ortaya koyan ‘COVID-19 OLAY/ÖLÜM ORANI’ çalışmasını Medyafaresi.com’la paylaştı. Çalışmaya, CHP’nin Temmuz ayı sonunda yapacağı kurultay öncesinde genel başkan adaylığını açıklayan Prof. Dr. Aytuğ Atıcı’da tıp insanı gözüyle inceleyip, önerileri sunarak katkı verdi.
COVID-19 testi pozitif çıkan hastaların yaşama oranının, ülkelere ve zamana bağlı değişimine ilişkin çalışma şöyle: 1) DÜNYA GENELİNDE COVID-19 TESTİ POZİTİF ÇIKANLARDA ÖLÜM ORANI AZALMAKTADIR: Son 60 günde, COVID-19 testi pozitif çıkanların ölüm oranı 1/10 den 1/26 e gerilemiştir. Bir başka deyişle Nisan ayının ikinci yarısında COVID-19 testi pozitif çıkan her 10 kişiden biri hayatını kaybederken, Haziran ayının ikinci yarısında testi pozitif çıkan 26 kişiden biri hayatını kaybetmektedir.
2) İYİLEŞME TÜM KITALARDA GÖZLENMEKTEDİR: 23-Nisan/23-Haziran döneminde COVID-19 Testi pozitif çıkanlarda ölüm/olay oranları; a. Avrupa Kıtasında 1/9 den 1/27 e, b. Asya Kıtasında 1/18 den 1/31 e, c. Kuzey Amerika’da 1/11 den 1/20 e, d. Güney Amerika’da 1/9 den 1/24 e, e. Afrika Kıtasında 1/13 den 1/27 e gerilemiştir.
3) Buradan “virüsün öldürücü etkisinin azaldığını” ya da “tıp dünyasının virüsün öldürücü etkisini azaltmak konusunda yeni yöntemler geliştirdiğini” söylemek mümkün olabilir.
4) Azalma nedenlerinin araştırılması bu araştırmanın ve bizim konumuz değildir.
5) İncelediğimiz 13 ülkeden, 23-Nisan/23-Haziran döneminde, sadece İtalya ve Japonya’da virüsün öldürücü etkisi artıyor.
6) İtalya’da gelişen olumsuz durum, 3-Haziran-2020 tarihli “BİLGİ NOTU-5” çalışmamızdaki “İtalya’nın örnek gösterilmesi gereken ülke olduğu” yorumumuzla çelişkili görünmektedir. Ancak İtalya’nın başarısının nedeni COVID-19 testi pozitif olayları tedavi etmekten değil, olay sayısını azaltmaktan ileri geldiği anlaşılmaktadır.
7) Öte yandan 11 ülkede (Almanya, Meksika, İngiltere, Yunanistan, Hindistan, Brezilya, ABD, Pakistan, Rusya, Singapur ve Türkiye) virüsün öldürücü etkisinin azaldığı hesaplanmaktadır.
8) Singapur: Paylaştığı verilere göre, testi pozitif çıkan olayların ölüm olasılığı 1/2,995 dir. Dünya ortalamasının 1/27 olduğu bir durumda ciddiye alınmaması gereken gerçek dışı bir veri olduğu bellidir. Yanlış bilgi paylaşan ülkelere örnek olması için rapora alındı.
9) TÜRKİYE’DE DE COVID-19 TESTİ POZİTİF ÇIKANLARIN ÖLÜM ORANI AZALMAKTADIR: COVID-19 testi pozitif çıkanların ölüm oranı 23-Nisan tarihinde 1/23 den, 23-Haziran’da 1/51 e gerilemiştir (Şekil 20). Bu değer, dünya ortalaması (1/25) ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki 1/51 oranının başarı olduğu söylenebilir. Ancak testi pozitif çıkanların tedavisinde Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, ABD, Almanya, Japonya Belçika, Kanada, Fransa, İngiltere gibi tıpta göreceli olarak bizden ileride olan ülkelerden daha başarılı sonuç almamız (Şekil 22) açıklanmaya muhtaçtır. 10) TC SAĞLIK BAKANLIĞI GÜNLÜK OLARAK PAYLAŞTIĞI VERİLERİN DETAYLARINI AÇIKLAMASI ÜLKEMİZE İTİBAR KAZANDIRIR: Türkiye’nin sağladığı hesaplanan başarı, ancak verinin detaylarının açıklanması ile geçerlik kazanabilir.