Erzurum'da 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu
Erzurum dağlarında geyiklerin tasvir edildiği 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu. Resimlerin bulunduğu alan defineciler tarafından tahrip edilmesin diye gizli tutuluyor.
Tarih araştırmacısı Oğuzhan Türk, Erzurum'un Tortum ilçesi dağlarında 8 bin yıllık kaya resimleri buldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, bulunan resimlerin Erzurum'un bilinen 7 bin yıllık tarihini değiştirecek özelliklere sahip olduğunu ve defineciler tarafından tahrip edilmemesi için yerinin gizli tutulduğunu söyledi.
Tortum ilçesinde aşı boyalı kaya resimlerini araştıran Oğuzhan Türk tarafından tespit edilen alanda Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç ve Dr. Ahmet Cuneydi Has çalışmalar yürüttü. Günaşdı, Kuzeydoğu Anadolu’da aşı boyası ile yapılmış ilk örnek olduğunun altını çizdi. 20 yılı aşkın süredir Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında bölgede yüzey araştırmaları yürüttüklerini ifade eden Günaşdı, bu araştırmalarda Erzurum başta olmak üzere Kars, Ardahan ve Erzincan bölgelerinde kaya resimlerine rastladıklarını belirtti.
Bu panoyu özellikli kılan durumun aşı boyası kullanılarak yapılması olduğunu belirten Yavuz Günaşdı şu bilgileri verdi. "Doğu Anadolu Bölgesi’nde karşılaştırma yapabileceğimiz merkezlerden Malatya Arslantepe ve Van bölgesindeki figür ve teknik açıdan bunlar Tortum ilçesindekilerden farklı. Anadolu'da yine Mersin'de aşı boyası ile yapılmış tasvirler var ancak bizim tespit etmiş olduğumuz resimlerin yöreye has olduğunu söyleyebiliriz."
Kaya resimlerini bulan Oğuzhan Türk ise, "Erzurum kültür envanterine böylesine önemli bir buluntuyu kazandırdığımız için mutluyuz. Definecilerin bugüne kadar uğramadığı ender yerlerden biri olan bu bölgeyi gizli tutacağız" dedi. (DHA)