Uzun ve sağlıklı ilişkiler için 11 bilimsel öneri
İşte bilimsel araştırmalarla ilişkinizi etkileyen hataları telafi edip ilişkinizi güzelleştirecek öneriler...
1. Gerçeklerle yüzleşin Gerçeklerle yüzleşin ve ilişkinizdeki doğruları düşünün. İlişkinizi her yönüyle irdeleyin. Duygularınızı, düşüncelerinizi, karşınızdaki insanın düşüncelerini, duygularını ve dış bağlamları düşünün. Eğer bunları düşünürken korkuyor veya kaçınıyorsanız, daha çok odaklanmaya ve gerçeğe ulaşmaya çalışın. Kaçındığınız duygu ve düşünceler, kendinizle ilgili kabullenmekte zorluk çektiğiniz gerçekler, ilişkinizi gelecekte en çok zedeleyecek olanlardır. Bu sebepten dolayı gerçeklerle doğrudan yüzleşmek hem kendiniz hem de ilişkinizin uzun dönemde sağlığı için oldukça önemlidir.
2. Karşınızdakini kendiniz gibi görmeyin İlişkideki en büyük tehlikelerden biri karşınızdaki insanın da sizin gibi hissettiğini ve düşündüğünü sanmaktır. İnsanlar genellikle çok yakın olduğu kişileri kendileri gibi gördüklerinden farklı düşünebileceklerini kabullenmek istemezler. Bu bizi yanılgıya düşürerek ilişkide problem yaratabilir. Peki bu durumdan kaçınmak için ne yapmalıyız?
3. Anlatma kültürüne sahip olun Anlatma kültürü edinin! Anlatma kültürü; bir iletişim stratejisi olup karşınızdaki insana karşı duygularımız, düşüncelerimiz, problemlerimiz konusunda açık ve dürüst olup, sınırlarımızı ortadan kaldırarak sevdiğimiz kişiyle bir bütün olmaktır. Bilmesini isteyeceği bilgileri karşınızdaki kişiyle paylaşın.Mesela; partnerinizin size sarılmasını istiyorsanız, size sarılınmasından hoşlandığınızı dile getirin. Anlatma kültüründe önemli olan karşı taraftan beklenti içerisine girmemektir. Siz karşı tarafa sarılması gerektiğini söyleyin, bırakın o istediği zaman size sarılsın. Siz duygu ve düşüncelerinizi, hayallerinizi dile getirin. Sonrasında karşı tarafı kendi duygu ve düşüncelerine, isteklerine göre size özgürce bir tepki verecektir.
4. İletişim bariyerlerini kaldırın Açık ve dürüst bir iletişim sağlamak için, iletişim bariyerlerini kaldırmalısınız. Konuşmaktan zevk aldığınız konuları düşünün ve daha çok bu konular hakkında konuşun.
5. Birbirinizin duygularını dinleyin Birbirinizle sohbet ederken yalnızca karşı tarafın söylediklerine değil, o kelimelerin altında yatan duygulara da odaklanın. Karşınızdaki insanın stresli, üzgün, şaşkın, mutlu, neşeli olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.Karşınızdaki insanın ses tonuna, beden diline ve kullandığı kelimelerin söylenmeyen anlamlarına dikkat edin. Bu önerileri takip ettikçe karşınızdaki insanı duygusal olarak anlama seviyeniz artacak ve vereceğiniz tepkilerle sağlıklı ve mutlu ilişkinin kapılarını açabileceksiniz.
6. İlişkinizi masaya yatırın Bu madde gerçekten de ilişkideki problemlerin çözümünde kullanılan ana elementtir. Partnerinizle düzenli olarak toplantılar yaparak ilişkinizi masaya yatırın ve nasıl daha iyi hale getirebileceğiniz üzerine tartışın. İlişkinizi geliştirmek adına birbirinize koyduğunuz hedeflere ulaştıkça kendinizi ödüllendirebilirsiniz ????
7. Karşı tarafa güvenin Araştırmalar sonucu oluşturduğumuz bu stratejiler size mutlu ve uzun bir ilişki için gerekli güven ortamını sağlayacaktır. Her zaman aklınızın bir köşesinde ilişkideki güven seviyesini değerlendirin. Karşınızdaki insana ne kadar güveniyorsunuz? Hayalinizde idealize ettiğiniz güvenilir insan modeliyle karşınızdaki insan ne kadar örtüşüyor?Eğer arzuladığınız gibi bir ilişki istiyorsanız, karşınızdaki kişiye karşı açık olmalısınız. Güven ortamı oluşturacak hareketlerde bulunarak karşı tarafın güvenilirliliğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Karşınızdaki insana karşı açık olun, sırlarınızı, zaaflarınızı cesurca dile getirin. Eğer karşınızdaki insan da aynı şekilde davranıyorsa ilişkinize kendinizi adayabilirsiniz. Eğer aynı şekilde davranmıyorsa, ilişkiye olan bağlılığınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Bu durum uzun vadede ilişkiniz için olumlu sonuçlanmayacağını göstergesidir.
8. Birbirinizin sınırlarına ve özeline saygı gösterin Mutlu ilişki için birbirinizin özel bir hayatı olduğunu bilerek saygı göstermelisiniz. Güven ortamının bir başka önemli durumu da karşınızdaki insanın sınırlarına ve kendi özel yaşamı olmasına saygı göstermektir. Teknolojik gelişmeler insanların birbirlerini takip etmesini sürekli irtibat halinde kalmasını oldukça kolaylaştırdı.Yine de, birbirinize özel alan bırakarak ve karşınızdaki insanı istemediği ortamlara sokmayarak ilişkinizi mutlu bir şekilde sürdürebilirsiniz. Birbirinizin sınırlarına saygı gösterme ve özel alan bırakma karşılıklı güvenin oluşması için oldukça önemlidir.
9. Sağlıklı tartışmalar içerisine girin Evet, tartışmak aslında ilişkilerde sağlıklı bir durumdur. Eğer bir ilişkide hiç kavga etmemeyi umuyorsanız, mükemmel bir ilişkiyi kaybedebilirsiniz, çünkü muhtemelen ilk kavganız son kavganız olacaktır. Onun yerine, tartışmaların sağlıklı bir şekilde çözülmesinin stratejilerini öğrenin ve suçu işlemeden önce partnerinizle konuşun.Bir tartışmaya başlarken karşı tarafı ve ilişkiyi ne kadar önemsediğinizin altını çizin. Gerçeklerden ve tartıştığınız konu hakkındaki duygularınızdan bahsedin. Birbirinizi suçlamak yerine karşınızdaki kişinin hareketlerini yorumlamaya çalışın. Hata yaptığınızda içtenlikle özür dilemekten çekinmeyin ve bu konuda rahat olun.Geçmişe takılı kalmayın. Her tartışmanın sonunda tartışma nedeniyle gerilen duygusal bağlarınızı yeniden iletişime geçirmeye odaklanın.
10. Kendi amaçlarınızı belirleyin Başkaları için değil kendi isteğinizden dolayı bir ilişki içerisinde olduğunuzu unutmayın. O yüzden ilişkide ilk olarak kendi amaçlarınızı belirleyin. Kendinize karşı dürüst olun ve kalbinizle ve mantığınızla düşünerek bir ilişkide ne istediğinizi değerlendirin.
Karşınızdaki insanın ihtiyaçlarının ve isteklerinin sizinkilerden baskın olmasına izin vermeyin. Anlatma kültürü esnasında ilişkideki ihtiyaçları ve istekleri paylaşıp karşınızdaki insanı da size karşı açık ve dürüst olmak konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Aksi halde, bu durum aranızın bozulmasına ve mutlu ve uzun ilişkinizin altüst olmasına neden olabilir.
11. Uzlaşın Birbirinizin ihtiyaçlarını dengeleyin. Anlaşmazlık durumlarında da ortak noktada buluşmaya çalışın. Uzlaşma kabiliyeti mutluluğun ve uzun ilişkilerin anahtarıdır. Bugünün toplumunda bireysellik ön plana çıkmaktadır; ancak bir ilişkinin yürümesi için bireysellikten çıkıp karşımızdaki insanın perspektifini, düşüncelerini ve duygularını da anlamalısınız. Bu durum uzlaşmayı kolaylaştıracaktır.