Kilo vermek için günde kaç öğün yemeliyiz?
Diyet yaparken aklımıza takılan en önemli sorun günde kaç öğün yememiz gerektiği. Bu konuda çok farklı bilgiler mevcut. Peki hangisi doğru? Günde kaç öğün yiyerek zayıflarız?
Çok sayıda öğün metabolizmayı hızlandırıyor. Günde beş veya altı öğün yemenin pek çok avantajı olduğu kesin. Bunlardan ilki metabolizmayı hızlandırması. Daha hızlı bir metabolizma yağ birikmesini önler. Uzun süre hiçbir şey yemediğinizdeyse vücutta yağ birikmeye başlar. Başka bir deyişle fazla miktarda yiyecek içeren birkaç öğün tüketmek vücudun yağ depolamasına neden olur. Bu, vücudun yemek bulamama gibi bir durumda kullanmak için enerji depoladığı bir mekanizmadır.
Öte yandan sık sık yemek yediğinizde insülin üretimi daha iyi düzenlenir. Enerji tüketildiği ve gün içinde sık sık yenilendiği için yağ birikmez. Bu da kilo vermenin ve sağlıklı olmanın anahtarıdır. Bir de egzersiz yapmayı unutmayın, yeter.
Atıştırma isteğini kontrol altında tutmak Gün içinde zaman zaman bir şeyler atıştırma isteği duymamız sağlıklı bir şekilde beslenmemizi zorlaştırır. Diyete girdiğinizde, kilo vermeye çalışırken canınız bazı şeyleri yemeyi daha fazla isteyebilir. Sonuçta hüsrana uğrayıp sağlıksız yemek yeme alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz. Bazen gerçekten açlık hissettiğiniz için bazen de sıkıntıdan bir şeyler atıştırmak istersiniz. Gün içinde az ama sık yemek yemek “duygusal açlığı” azaltabilir. Hatta sık sık bir şeyler yiyeceğiniz yeni beslenme programınız katı diyetler gibi değildir; arada bir, bir şeyler atıştırmanız mümkündür.
Önemli olan tek soru bu değil Gün içinde sık sık yemeniz önerilir ancak bu hiçbir şeyi garanti ettiğiniz anlamına gelmez. Hatta bol miktarda yiyecek içeren üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde de bir şeyler yiyen kişiler kilo almaya daha fazla meyillidirler. Bu yüzden günde üç kereden fazla yemek yiyen biri kesin kilo verecek diye bir şart yoktur. Önemli olan sık ama az yemek yemektir. Porsiyonlar küçük olmalıdır. Ayrıca günün belli zamanları karbonhidrat yemek için daha iyidir. Onların dışındaki zamanlarda karbonhidrat tüketmekten kaçınmalısınız.
Amaç sağlığınız için zararlı olan yiyecekleri yemeyi bırakmanızı sağlamaktır. Porsiyonlarınıza dikkat edin, bol sebze ve meyve yemeye özen gösterin, doymuş yağlardan ve şekerden uzak durun. Bunlar, kilo vermek için edinmeniz gereken temel prensiplerdir.
Doğru yiyecekleri tercih ederek kilo verin Gerçekten de metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olan bazı yiyecekler vardır. Örneğin tavukta vücuttaki yağ miktarını düşürmeye yardımcı olan proteinler mevcuttur. Sporcular bunu bilir. Yumurta da benzer bir etki yapar. Elma, greyfurt, brokoli ve marul gibi meyveler ve sebzeler de bu konuda yardımcı olurlar. Kahve, yeşil çay ve protein karışımları (şekersiz) oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Bu yiyeceklerin hepsi kas kütlesinin gelişimini desteklerler.
Sık sık yemek yenen diyetlerde bu tür yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Görüldüğü gibi kilo vermek yalnızca günde kaç öğün yediğinize değil, bu öğünlerde yediğiniz yiyeceklerin miktarına ve kalitesine bağlıdır.
Günde altı öğün yemek yemek bugünlerde popülarite kazanmış bir görüş olsa da herkesin vücudunun farklı olduğunu da unutmamalıyız. En iyisi diyet yapmaya başlamadan önce bir beslenme uzmanıyla konuşmak olacaktır. Onlar size uygun yöntemi seçmeniz için yardımcı olacaklardır.
Unutmayın; metabolizmanızı hızlandırmak için egzersiz alışkanlığı edinmekten iyisi yoktur. En iyi sonuçları elde etmek için temel egzersizler ağırlık kaldırma ve kardiyo antrenmanıdır.