Yeni başlayanlar için yağ yaktıran 6 egzersiz
Spor salonundan sıkılanlar ve istenilen verimi alamayanlar için, hem hızlı yağ yaktıran hem de evde yapabileceğiniz 6 egzersizi sizinle paylaştık. Bu egzersizleri yaptıkça ilerletebilir ve sayılarını arttırabilirsiniz.
1. Plank hareketi Plank egzersizi evde kendi başınıza yapabilieceğiniz en etkili hareketlerden biridir. Fazla zaman ya da enerji sarfetmenize gerek kalmaz, ayrıca gözle görülür sonuçlar elde etmeniz pek uzun sürmez. Core bölgesi kasları yani bel, kalça ve özellikle de karın kaslarınız güçlenir. Peki, hızlıca yağ yakan bu hareketi yeni başlayanlar nasıl yapmalı? -Ön kollarınızı yere, dirsekleriniz omuzların altına gelecek şekilde yerleştirerek başlayın. -Kolları birbirine paralel tutun. -Şınav pozisyonuna girerek vücudunuzu yukarıya kaldırın. Bu pozisyonda yaklaşık 30 saniye kalın. İlerleyen zamanlarda düzenli yaptıkça, saniyesini arttırmayı unutmayın.
2. Bicycle crunches hareketi Tüm karın kaslarını çalıştıran Bicycle Crunch egzersizini mutlaka deneyin. Nasıl yapılır? -Diz kalça eklemiyle 90 derece açıda sırtüstü yatılır. -Eller baş arkasında, karın kasları sıkılı, gövde hafif yukarıda olacak. -Tek bacak 45 derece ileriye uzatılırken sabit duran dize, tersi yönündeki dirsek değdirilir. -Gövdede etkili bir dönme gerçekleştirilir. 7 kez tekrarlayın.
3. Russian Twist hareketi Yan karın bölgelerinizde sıkıntı var mı? Russian twist hareketi bu konuda size oldukça yardım edecektir. Nasıl yapılır? -Yere oturun, dizlerinizi kırarak ayaklarınızı yukarı doğru kaldırın -Sırt düz olacak şeklide ayaklarınız ile de V şeklinde olacak şekilde pozisyonunuzu alın -Eller ileriye doğru uzatılıp birleştirilir. Belinizi kıvırıp önce sağa doğru sonra ise sola doğru dönün. -Ayaklarınız yere değmediği için hareketi yaparken alt karın kaslarınızın yandığını hissedeceksiniz. 7 kez tekrarlayın
4. Push Up hareketi Push Up (şınav) egzersizi spor yapan her insanın yapabilmesi gereken hareketlerden biridir. Her ne kadar göğüs kaslarını fazlasıyla çalıştırsa da, tüm vücut kuvvetinin koordineli çalışmasının iyi bir göstergesidir. Nasıl yapılır? -Yüzüstü yere yatın. Ayaklarınızı uzatarak parmak uçlarınızı yere sabitleyin ve ellerinizi de göğüsün hemen yanında yere sabitleyin. -Tüm vücudunuzu yerden kaldırın. Vücudunuz topuktan başa kadar gergin ve tek bir çizgi üzerinde olmalı. -Beliniz de kesinlikle hiper lordoz(içe doğru çukur gibi düşünebilirsiniz) olmamalı. -Dirsekler 90 derecelik bir açıya ulaşıncaya kadar gövdeyi yere indirin. -Daha fazla direnç için dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun. -Vücudunuzu düz çizgi üzerin de tutun, kalçanızı düşürmeyin ve poponuzun havada asılı kalmasına izin vermeyin. -Vücudunuzu mümkün olduğunca düz tutmak önemlidir. Kendini indirirken nefes almayı unutma. -10 kez bu hareketi tekrarlayın.
5. Reverse Crunch hareketi Karın kaslarını çalıştıran Reverse Crunch egzersizini doğru şekilde uygulamak için dikkat etmeniz gerekenler: -Eller vücudun yanında yerle temas haline getirin. -Dizlerinizi 90 derece açıyla bükün ve belinizi yere sabitleyin. -Dizlerinizi hafif öne doğru götürün. -Karın kaslarınızı sıkarak kalça yerden kalkacak şekilde dizlerinizi geri çekin. -Tekrar kalçanızı yerle temas edin ve 3 set olacak şekilde 10 kez yapın.
6. Mountain Climber hareketi Mountain climber egzersizi; şınav pozisyonunda ilen bacakları karın bölgesine kadar çekerek yapılan bir yan karın egzersizidir. Vücut egzersiz boyunca şınav pozisyonunda kaldığı için omuz, arka kol, ön kol ve ön karın kasları negatif olarak çalışmış olur. Nasıl yapılır? -Şınav ya da klasik plank pozisyonunda harekete başlanır. Eğer karın kısmını izole çalıştırmak istiyorsanız plank, gelişime omuz, arka kol ve ön kol da dahil olsun istiyorsanız şınav pozisyonunu tercih edin. -Pozisyonunuzu belirledikten sonra bir ayağınızı yukarı yani yan karına doğru çekmeye başlayın. -Bunu yaparken yan karın kaslarınıza iyice konsantre olun. Onları sıkıştırın. -Ayağınız maksimum ölçüde yukarıya kadar geldikten ve yan karnınızı sıkıştırdıktan sonra geriye doğru itin ve diğer ayağınızı çekmeye başlayın. Aynı işlemleri ona da uygulayın. -Nefes kontrolü ise; çekiş anında nefes vermek, itiş anında nefes almak tekrar sayınızı arttıracaktır. -Yeni başlayanlar bu hareketi 1 dakika boyunca yapmalıdır.