Bahar alerjisi neden olur? Bahar alerjisi nasıl geçer?
Doğanın canlanması ile birlikte havada uçuşan polenlerin ve tozların artması hapşırma, gözlerde sulanma gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu reaksiyonlar 'bahar alerjisi' olarak adlandırılıyor. Peki bahar alerjisi neden olur, nasıl geçer?
Mevsimsel alerjiler arasında yer alan ve birçok kişide görülebilen bahar alerjisi, polenlerin artması sebebiyle ortaya çıkan alerjik rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Daha çok burun çekme ve hapşırma nöbetleri gibi belirtilerle kendini gösteren bahar alerjisi arasında en yaygın olarak bilineni saman nezlesi. Havaların ısınması ve bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte artan bahar alerjisi, ciddi bir rahatsızlık olmamasına rağmen yaşam şeklini olumsuz etkilemesi alerjik sorunları olan birçok kişi için sıkıntılara yol açıyor.
BAHAR ALERJİSİ NEDEN OLUR? Ağaçların ve bitkilerin çiçek açması ile birlikte bahar mevsiminde alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek yoğunlukta polenler atmosfere yayılır. Polenler aynı türlerdeki bitkilerin döllenmesi için çiçekler, çimenler ya da yabani otlar tarafından üretilen çok ince çiçek tozlarıdır. Ancak bazılarımız için polen, nefes aldığımızda bağışıklık sisteminde yabancı bir madde olarak algılanması sebebiyle vücudumuzu korumak amaçlı alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasalların üretimine yol açar. Bahar alerjisine yol açan etkenlerden bir diğeri de küf sporlarıdır. Olgun mantarlarda bulunan ve aynı polenler gibi atmosferde yayılan küf sporları da sonbaharla birlikte, özellikle ilkbaharda alerji belirtilerini ortaya çıkaran nedenler arasında yer alır.
BAHAR ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ: Polenlerin daha fazla yayılması sebebiyle özellikle rüzgarlı ve kuru havalarda kendini gösteren bahar alerjisi belirtileri şunlardır: - Burun akıntısı - Sulu gözler - Hapşırma - Öksürük - Kaşıntılı gözler ve burun
KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Eğer bahar alerjisine sahipseniz, bu sorundan tamamen kurtulmanız imkansız. Ancak alacağız basit önlemler ile alerjinin sebep olduğu rahatsızlıkları, hafif şekliyle atlatmanız da mümkün. - Polenlerin çok yüksek olduğu zamanlarda, kapalı ortamlarda bulunun. Özellikle sabahları polen sayısının yüksek olması sebebiyle dışarıya çıkmaktan mümkün olduğunca kaçının. - Bahar aylarında alerjenlerden uzak durmak için kapı ve pencereleri çok fazla açmayın. Ortamdaki havayı temizlemek için bu mevsimlerde bir hava temizleyici kullanmaya özen gösterin.
- Islak saçların polenleri toplayan bir etkiye sahip olması sebebiyle, dışarı çıkmadan önce saçlarınızı kurutun. - Haftada iki kez halılarda ve raflarda hapsolan polenleri, küfleri ve tozları toplaması sebebiyle yaşam alanlarınızı elektrik süpürgesi ile temizleyin. Ancak sıradan bir elektrik süpürgesi toz kaldıracağı için hepa filtre ile donatılmış olmasına dikkat edin. Ayrıca temizlik esnasında maske kullanmayı ihmal etmeyin. - Kuru bez ile silinen yüzeylerde alerjenlerin yayılma ihtimali yüksek olacağından, mobilya ve rafların tozlarını alırken nemli ve temiz bir bez kullanın.