Sigaradan daha fazla ölüme sebep oluyor
Çok fazla tuz, yetersiz tam tahıl, yetersiz meyve ve sebze hayatınızdan yıllar çalıyor olabilir. Lancet dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma 195 ülkedeki insanların beslenme alışkanlıklarıyla ölümler arasındaki ilişkiyi araştırmış.
Araştırmanın sonuçlarına göre dünya çapında her yıl 11 milyon insan yediği veya yemediği besinlere bağlı olarak hayatını kaybediyor. Çalışmayı yürüten Washington Üniversitesi’nden epidemiyolojist Ashkan Afshin kötü beslenmenin insan ölümlerinde, diğer tüm risk faktörlerine göre daha etkili olduğunu belirtiyor. Sigara dahil. (Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 yılı rakamlarına göre yılda 7 milyon insan sigara sebebiyle hayatını kaybediyor.)
Çalışmaya göre küresel çapta 3 milyon ölüm aşırı sodyum tüketimine, diğer 3 milyon ölüm yetersiz tam tahıl tüketimine, 2 milyon ölüm de yetersiz meyve tüketimine bağlanıyor. Aslında uzmanlar yıllardır yapılan şu uyarıya tekrar vurgu yapıyor:
“Çok fazla yumurta yemek erken yaşta ölüm getirebilir” New York Üniversitesi‘nden Prof. Marion Nestle araştırma sonuçlarının limitli veriye dayandığını belirtse de, daha önceden yayımlanan kamu sağlığı otoritelerinin raporlarıyla aynı çizgide olduğunu belirtiyor. Prof. Nestle herkesin söylediği gibi sebze temelli beslenmenin önemine değiniyor. Kalp dostu yağlar ve liflerle bezenmiş Akdeniz tipi beslenmin önemine değinen Nestle, İsrail’in beslenme sebepli ölümlerde en düşük orana sahip olan ülke olduğunu belirtirken, onu Fransa ve İspanya’nın takip ettiğini söylüyor.
Beslenme tek meselemiz değil. Fiziksel hareketsizlik, çevresel, ekonomik ve sosyal pek çok faktör daha var.” Peki ama kötü beslenme gerçekten sigaradan daha mı çok ölüme yol açıyor? Prof. Marion Nestle bunun mantıklı bir sonuç olduğunu belirtiyor çünkü herkes yemek yiyiyor, ama herkes sigara içmiyor. Dolayısıyla kötü beslenme herkesi ilgilendiren bir mesele.