‘Momo’ nasıl bir oyun? İşte ‘Momo’ oynayan çocuklarda görülen rahatsızlıklar!
Çocuk, ergen, yetişkin, ileri yaş ve tehlikeli hastalıklar uzmanı, klinik psikolog Dilek Taşkıran, online oyunlar ve zararlı sitelere karşı çocuklarını korumaları için ebeveynleri uyardı.
Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de klinik işleten çocuk, ergen, yetişkin, ileri yaş ve tehlikeli hastalıklar uzmanı, klinik psikolog Dilek Taşkıran, online oyunlar ve zararlı sitelere karşı çocuklarını korumaları için ebeveynleri uyardı.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Proje Koordinatörü Buket Ünal da velilerden çocuklarının girdikleri siteleri kontrol etmelerini istedi.
Psikolog Dilek Taşkıran, Türkiye’de teknoloji bağımlılıklarıyla ilgili birçok ruh sağlığı ve hastalıkları hastanelerinde yatılı servislerin bulunduğu belirterek, “Anne ve babalar, çocukları sussun diyerek ellerine telefon ya da tablet bilgisayar veriyor.
Aslında bunlar tehlikenin birinci habercisidir. Teknoloji doğru kullanıldığı zaman hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Çocuklar daha çok bunları oyun oynamak için kullanıyor.
Dünyada birçok evladımız ‘Mavi Balina isimli oyun nedeniyle canlarına kıydı. Oyunu iyice araştırdım.
İlk 20 bölümde çok masum başlıyor. ‘Odanı topla’, ‘Annenin babanın sözünü tut’, ‘Bugün yemeğini yedin mi’ komutları veriliyor.
Aileler çocuklarında ciddi düzelme görüyor. Sonrasında ise ‘Bugün yastığını keseceksin’, ‘Öğretmenine bağıracaksın’, ‘Sınıfındaki arkadaşına kötü davranacaksın’, ‘Balkondan bir şeyi yere atacaksın’ gibi bir sürü tehlikeli komutlar verilmeye başlanıyor.
Bölümler çok ilerledikçe ‘Ya balkondan atlarsın, ya da ben seni atarım’ şeklinde komutlar verilmeye başlanılıyor” dedi.