Hamile kalmak için ne zaman ve ne sıklıkla cinsel ilişkiye girmelisiniz?
Genel bir yargıya göre çok fazla korunmasız seks yapmak doğrudan hamileliğe ve bebeğe yol açıyor. Ancak birçok kadın için hamile kalmanın yolu çok daha karmaşık olabilir. Peki hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmelisiniz? İşte detaylar...
Adet döngünüzü doğru bir şekilde takip etmiyorsanız sekse zaman ayıramazsınız. Adet döngünüzü bilmek doğurganlık döneminizi, yani gebe kalma olasılığınızın en yüksek olduğu günleri tespit etmenizi sağlar.
Adet döngünüz iki perdelik bir gösteridir. Önce foliküler faz ve ardından luteal faz adlı iki dönem birbirini takip eder. Foliküler fazın ilk günü olan 1. gün, adet gördüğünüz yani kanamanızın başladığınız zamandır.
Döngünüzün yarısında, beyinde (FSH) adı verilen uyarıcı bir hormon, yumurtalıklarınıza döllenme için bir yumurta hazırlama zamanının geldiğini bildirir.
Tüm yumurtalarınız, yumurtalıklarınızda folikül adı verilen küçük, sıvı dolu keselerde saklanır. Bu foliküllerden birkaçı her ay bir yumurta hazırlamak için toplanır; ancak bu foliküllerden sadece biri olgunlaşır.
Bu folikül kendi büyümesini destekler ve diğer yumurtalık foliküllerinin olgunlaşmasını bastırır ve böylece dominant folikül haline gelir.
Olgunlaşan yumurta vücudunuzun östrojen seviyeleri fırladığında, döngünüzün sekizinci gününde meydana gelir. Bu, yumurtlamadan önceki altı günlük bir dönem olan "doğurganlık döneminizin" başlangıcına işaret eder.
Uzmanlar, doğurganlık döneminde her gün veya gün aşırı, özellikle de yumurtlamadan hemen önceki üç gün seks yapmayı tavsiye ediyorlar. Bu, hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu zaman anlamına geliyor.
Yumurtlamadan sonraki 1-2 gün içinde hamile kalmak kesinlikle mümkün olsa da başarı şansı yumurtlama gününden itibaren istikrarlı bir şekilde azalır.
Yumurtalıklarınızı her ay bir yumurta üretmeye sevk eden şey, luteinize edici hormonun (LH) hızlı bir şekilde yükselmesidir. Buna LH artışı denir ve genellikle yumurtlamaya kadar geçen 12-36 saat içinde gerçekleşir.
Cesur yumurta daha sonra fallop tüpünden aşağı iner ve sperm tarafından döllenmeyi beklediği uterusa girer. Spermler kadının üreme sisteminde beş güne kadar hayatta kalabilir.
Bu nedenle yumurtlama sadece 12-24 saat sürse de doğurganlık penceresi genellikle yaklaşık altı gündür.
Son olarak, yumurtlama bittikten hemen sonra başlayan adet döngünüzün luteal aşaması çoğu kadın için yaklaşık iki hafta sürer. Vücudunuzdaki progesteron ve östrojen seviyeleri artar. Rahim duvarı, olası bir hamileliği desteklemek için hazırlanmak üzere kalınlaşır.
Bazı araştırmalar, kısaltılmış luteal fazın gebe kalmayı zorlaştırabileceğini göstermektedir.