Dikkat: Kolonya yerine antifriz kullanıyor olabilirsiniz!...
Koronavirüs pandemisi sürecinde kolonya Türkiye'de yurttaşlar için vazgeçilmezler arasında yer aldı. Geleneksel kolonya kullanma alışkanlığına ilgi sürerken TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Meliha Koç uyarılarda bulundu.
GERÇEK GÜNDEM - Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde kolonya dezenfektanlar ile birlikte Türkiye'de koruma kalkanı olarak kullanıldı. Üreticiler ve mağazalar bu süreçte talebe yetişemezken kolonyanın içeriği ve virüsü öldürmedeki etkisi uzmanlar tarafından uzun süre tartışıldı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ege Bölge Şube Başkanı Meliha Koç, pandemide ilginin arttığı kolonyaya Ramazan Bayramı'nda (Şeker Bayramı) talebin artacağını belirterek uyarılarda bulundu.
Kolonyanın merdiven altı üretime müsait olduğunu hatırlatan Meliha Koç, "Kolonya üreticisi firmalar yaklaşan Şeker Bayramı nedeniyle artan talebi karşılamak amacıyla üretimleri arttırmaktalar, ancak küresel iklim krizi ve beraberindeki hammadde kaynaklarında yaşanılan sıkıntılar sonucunda etil alkol temininde zorluk ve artan hammadde fiyatı karşısında kolonya maliyetlerinin çok fazla artması üretici firmaları zor durumda bırakmaktadır. Artan maliyetler karşısında kolonya üretiminde merdivenaltı üretimler de olabilmektedir." dedi.
Meliha Koç yaptığı uyarıda "Merdivenaltı üretimde ise etil alkol yerine endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol (metanol) kullanımı görülmektedir. Metil alkolün, hem zehirleyici hem de gözlerde körlüğe neden olan, vücuda nüfus ettiğinde deride döküntüye neden olan özelliği vardır. Hem koku hem de yapı bakımından birbirine çok benzeyen etil alkol ve metil alkolün birbirinden ayırt edilmesi duyusal olarak imkansızdır. Ancak laboratuvar koşullarında uygun cihazlarla analiz edilerek anlaşılmaktadır." ifadelerini kullanarak kolonya üretiminde insan sağlığı için tehlikeli olan ürünlerin merdivenaltı firmalar tarafından kullanılabileceğini belirtti.
Melihe Koç uyarılarını şöyle sürdürdü:
Tüketiciler, bilindik ürünleri tercih etmelidir. Kolonya satın alırken; ürünün etiket ve kutu üzerindeki bilgileri, barkod, üretim seri numarası, içindekiler ve alkol derecesini gösterir bilgileri kontrol edilmelidir. İyi bir kolonyanın kokusu tazedir,görünüşü berraktır,içinde tortu bulunmaz, ambalajında herhangi bir sızdırma yoktur. En çok kullanılan limon kolonyalarının alkol derecesi 80° olmalıdır ve içeriğinde boyar madde bulunmamalıdır. Limon kolonyalarının dışındaki diğer kokulardaki kolonyaların da alkol dereceleri en az 60°-70° olmalıdır.
Kolonya kozmetik sınıfında bir ürün olduğundan, üretim yerlerinin, Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan Kozmetik İyi Üretim Uygulamaları esaslarına uygun olması gerekmekte ayrıca üretim yerlerinde, üretimden sorumlu yeterli bilgi ve tecrübeye sahip teknik eleman bulundurulmalıdır.
Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge şubesi olarak; tüketicilere mümkün olduğunca güvenilir satış yerlerinden ve yine bilindik markalardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sahte ürünlerin uzun süreli kullanımı ciltte tahrişe yol açar.
Böyle bir durum yaşandığında ürünün kullanımı derhal kesilmeli. Merdiven altı üretimin önüne geçilmesi amacıyla denetimler sıklaştırılmalıdır. Özellikle, bu ürünlerin imalatında kullanılan etil alkol satışları ciddi şekilde denetlenmeli, Halk sağlığını hiçe sayanlara fırsat verilmemelidir.