Dikkat! Yalnızlık, kalp krizi geçirmenize neden olabilir
Kalp krizinin en yaygın sebepleri arasında sigara kullanımı, obezite ve spora uzak kalmak yer alsa da, aslında gerçek çok farklı! Günlük hayatta üzerinde durmadığınız birçok durum ve davranış, sizi adım adım kalp krizine sürüklüyor olabilir.
Patronunu sevmeyen bireylerin kalp krizinden ölme ihtimali, iş yerinde mutlu olan bireylere göre çok daha fazla! İşveç'te yapılan bir araştırma, çalıştığı ortamda mutsuz olan ve kötü yönetilen bireylerde, kalp krizi riskinin günden güne arttığını söylüyor. Ayrıca, Kardiyalog Vijay Kumar, liderle olan ilişkinin kötü yürümesinin yanı sıra, iş ortamındaki huzursuzluk, kötü beslenme ve uykusuzluk gibi faktörlerinde kalp için oldukça yıkıcı olduğunu belirtti.
Bilimsel bir araştırmaya göre, sosyal bağları az olan insanların kalp hastalığına yakalanma ihtimali yüzde 29, kalp krizi geçirme riskleri ise yüzde 32... Bireyler, duygularını düzenleyecek birilerine ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyacı karşılanmadığında artan stres oranı, kalp krizini tetikliyor. Öyle ki, 2014 yılında yapılan bir araştırmada 700 binden fazla kadın, 8 yıl boyunca takip edildi ve bu araştırma sonucunda bir hayat arkadaşına sahip olan kadınların, yalnız kadınlara göre kalp krizinden ölme riskinin %28 daha az olduğu belirlendi.
Aile bireylerinden birini kaybetmek, insanoğlu için en önemli travmaların başını çekiyor. Bilhassa, 3 veya daha fazla travma yaşayan kadınlar, travma yaşamayan hemcinslerine nazaran daha düşük iş performansı sergiliyorlar. Ayrıca Kardiyalog Jackie Eubany, yüksek stresin, adrenalin ürettiğini ve bu adrenalinin kalp atışını hızlandırarak, kalp krizine neden olduğunu söyledi.
Türkiye'de ortalama menopoz yaşı, 47-50 olarak biliniyor. Bu dönemde hormon salınımı azaldığı için kadınların kalp damar sağlığı olumsuz etkilenebiliyor ve bu durum, dolaylı olarak kadınların kalp krizi riskinin artasına neden oluyor. Yaşın artmasıyla kalp damarlarının sertleştiğini ve damarlar üzerindeki baskının arttığını söyleyen Kardiyalog Jackie Eubany, buna çözüm olarak doğru beslenme ve düzenli egzersizler öneriyor.
Ağız sağlığının kötü olması, kalp ve damar sorunlarını yüksek derecede tetikliyor. Diş etlerindeki kanama veya iltihap ağızdaki bakterilerin kan dolaşımına girmesine neden oluyor ve bu bakteriler damarlarda yağlı plaklar oluşmasını kolaylaştırıyor. Bu noktada diş ipi kullanımı ve düzenli doktor ziyaretleri kalp sağlığı için oldukça önemli bir yer tutuyor.
Uzmanlar, bireylerin sahip olduğu psikolojik sorunların, sağlıklı kararlar almayı zorlaştırdığını söylüyor. Üstelik, depresyondaki kişilerin alkol ve kötü alışkanlıklardan uzak kalamaması, kalbe zararlı birçok davranış sergilemelerine neden oluyor. Dr. Nieca Goldberg bu durumu, ''Kötü durumdaki insanlar, kendilerini teselli edecek şeylere başvururlar. Bunun sağlıklı olup olmadığı düşünmezler.'' şeklinde açıkladı.