İşte kanserden koruyan 6 baharat!
Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin anlattı. Sezgin, düzenli tüketilen bazı baharatların kanser hücrelerini öldürüp hastalığın oluşumunu engellediğini belirterek, bu konuda önemli bilgiler verdi.
ZERDEÇAL: Akciğer, karaciğer, safra yolları, pankreas, meme, mide, kalın bağırsak, prostat, rahim, kan, baş ve boyun, tiroid, geniz. Önerilen kullanım dozu: Sabah ve akşam rendelenmiş 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal köküne, birer çay kaşığı soğuk sıkım çörek otu yağı ve zeytinyağı, çeyrek çay kaşığı da taze öğütülmüş karabiber katılıp, aç veya tok karnına tüketilebilir.
ÇÖREK OTU: Akciğer, karaciğer, safra yolları, pankreas, meme, kan, kalınbağırsak, baş ve boyun, beyin, lenf, kemik tümörü. Önerilen kullanım dozu: Sabah akşam 1-1.5 gram taze öğütülmüş çörek otu tozu, günde 2-3 kez de 0.5-1 gram dozlarında soğuk sıkım çörek otu yağı kullanılabilir.
ZENCEFİL: Meme, kalın bağırsak, prostat, akciğer, cilt, beyin. Önerilen kullanım dozu: Zencefil kökü tozu günde 2-3 kez yarım–bir çay kaşığı gıdalara katılarak tüketilebilir. Taze zencefil kökü de günde 1-2 tatlı kaşığı salatalara rendelenebilir.
HAVLICAN: Cilt, karaciğer, kalınbağırsak, yumuşak doku. Önerilen kullanım dozu: Günde 2-3 defa birer tatlı kaşığı kuru havlıcan kökü kaynamış suda 15 dakika demlenerek, çay olarak tüketilebilir.
KİŞNİŞ: Meme. Önerilen kullanım dozu: Günde yarım fincan taze kişniş yaprağı salatalara katılarak veya kişniş tohumu tozu sabah öğlen akşam birer çay kaşığı bir bardak kaynamış suda ağzı kapatılıp, 10 dakika bekletilerek çay olarak tüketilebilir.
SAFRAN: Akciğer, sindirim sistemi, üreme sistemi, meme, kan, kemik. Önerilen kullanım dozu: Günlük 0.5-1 gram safran salatalara katılarak tüketilebilir.