Stoklarda tükenmişti! 'Antibakteriyel ürünlerin bazıları virüsü daha çok yaşatabiliyor'
Çin’de ortaya çıkan ve 100'den fazla ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle şu ana kadar en az 4 bin 368 kişi hayatını kaybetti.
Çin’de ortaya çıkan ve 100'den fazla ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle şu ana kadar en az 4 bin 368 kişi hayatını kaybetti. 120 binden fazla insan ise virüse yakalandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 'Bir kişide koronavirüs bulundu' açıklaması Türkiye'de de tedirginliği arttırdı.
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field) Nişantaşı Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı, Dr. Enis Balkan koronavirüse karşı alınması gereken tedbirleri, Tükenmez Haber’den Necmi Şahin'e anlattı.
"Hava yoluyla çok kolay bulaşmıyor" Koronavirüsün hava yoluyla çok kolay bulaşmadığını belirten Dr. Balkan, elle temas edilen yerlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti: Koronavirüs, hava yoluyla, damlacık enfeksiyon dediğimiz yolla çok kolay bulaşmıyor. Eğer kolay bulaşsaydı aramızda bir koronavirüs taşıyan insan karıştığında orada bulunan herkes süratle enfekte olurdu. Bunu ölümle sonuçlanırdı anlamında söylemiyorum, hastalık olurdu.
"Hızlı değil yavaş yayılıyor" 'Koronavirüsün hızlı yayıldığı' söylense de 'bulaşma şeklinden dolayı aslında yayılma hızının yavaş olduğunu' ifade eden Balkan, “Bulaşma şekli nedeniyle yavaş yayılıyor ancak burada tedbir devreye giriyor. Tedbir almazsanız yakalanma olasılığınız çok yüksek. Riskli olan gruplar var. İleri yaş ve kronik solunum sistemi hastalığı olan insanlar, bunlar için koronavirüs büyük tehlike. Dolayısıyla bu grupları öldürme ihtimali çok yüksek. Bu gruplarda ölüm oranı yüzde 40’lara kadar varabiliyor” uyarısında bulundu.
Antibakteriyel ürünler etkili mi? Salgından bu yana antibakteriyel ürünlere yönelik bir ilgi söz konusu. El jelleri Birleşik Kralılk'ta 120 paund yaklaşık 961 liraya satılıyor. Peki antibakteriyel ürünlerin virüse karşı bir faydası var mı? Halk sağlığı uzmanı Dr. Balkan bununla ilgili şunu söyledi:
Piyasada insanların kullandığı bir takım ıslak mendiller veya anti bakteriyel ürünlerin virüse hiçbir etkisi yok. Tam tersine elinizi o tür şeylerle ıslattığınızda elinizde virüs bulunması durumunda daha çok yaşatmış oluyorsunuz. Antibakteriyel ürünler jeller çok işe yarayan şeyler değil. Burada kullanılan üründe yüzde 80 gibi yüksek oranda alkol içeriyor olması lazım. Bu oran kaliteli kolonyalarda var. Kuru ortam işe yarıyor.
Ölüm oranı düşük olsa da ölü sayısı yükseldikçe insanların tedirgin olmaya başladığını belirten Dr. Balkan, “4 bin üzerinde insan öldü ve muhtemelen sayı artacak, 1 milyon kadar vaka bekleniyor. Bunun yüzde 3’ü 30 bin insanın ölmesi demek” dedi.
"Okulları tatil etmek riski azaltmaz" Koronovirüs sonrası bazı ülkelerde okullar tatil edildi, Türkiye'deki bazı üniversiteler de eğitime ara verdi.
Okulların tatil edilmesinin riski azaltmayacağı düşüncesinde olan Balkan bunu da şu sözlerle açıkladı: İnsanları evine gönderdiğinizde evinde de oturmuyor. Okulu tatil ettiğinizde çocukların evde oturacağını mı düşünüyorsunuz? İnsanlar bir şekilde yine sokağa çıkacak. Bu riski çok azaltmıyor. Burada önemli olan bunlar arasında virüsü taşıyan kişileri erken tanı koyarak tespit etmek ve onları izole etmek.