Dikkat! Koronavirüsün tek belirtisi o olabilir...
Doç. Dr. Aytuğ Altundağ da, koronavirüse bağlı Covid-19 enfeksiyonunda kimi zaman tek bulgunun koku alma bozukluğu olabileceğini söyleyerek önerilerde bulundu.
Güney Kore, Çin ve İtalya'dan gelen klinik gözlem raporlarına göre, koku ve tat duygusunu kaybetmek koronavirüs belirtisi olabilir. İngiltere'deki uzmanlar, koku kaybının, enfeksiyonun erken bir göstergesi olabileceğini de öne sürdü.
İngiltere'de KBB Uzmanı Profesör Nirmal Kumar, ateş ve öksürük gibi belirtiker görülmeyen bazı koronavirüs hastalarının koku ve tat alma duyularını kaybettiğini açıklayıp, sadece koku ve tat alma duyusu kaybı olan kişilerde virüsün burunda tutunduğunu söyledi.
DİKKAT! TEK BULGU KOKU ALMA BOZUKLUĞU OLABİLİR... Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ da, koronavirüse bağlı Covid-19 enfeksiyonunda kimi zaman tek bulgunun koku alma bozukluğu olabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Altundağ, "Koronavirüse bağlı Covid-19 enfeksiyonunda hep bulguları konuştuk ve artık hepimiz biliyoruz ki; yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı çok önemli bir bulgu. Ancak bunu diğer enfeksiyonlardan ayırt etmede testin pozitif olması kesin kriterdi.
Dünyada vaka sayıları arttıkça pek çok yerden de farklı bulgular var mı anlamında datalar geliyor. Örneğin; ishal bulguları da belirtilmişti ancak en son Güney Kore'de yapılan yaygın testlerde, özellikle gençlerde koronavirüs enfeksiyonunun çok fazla tespit edilmesine bağlı olarak ortak bir bulgu daha saptandı.
Bu hastaların neredeyse üçte birinde ani gelişen koku alma bozukluğu, koku duyusu kaybı mevcuttu. Daha sonra İngiltere'den pek çok hastanın da koku alma duyularında azalma olması ve başka hiçbir bulgularının olmaması üzerine dünyanın çeşitli bölgelerinde yayınlar yapıldı" dedi.
Doç. Dr. Altundağ, "Şu an hastalık saptayamadığımız asemptomatik kişiler ve hastalığı hafif geçiren bireyleri saptamak, onları izolasyona almak, virüsün 2. ve 3. dalgaları yapmasını engellemek açısından bir avantaj olabilir.
Koku alamama bulgusu özellikle testin yetmediği yerlerde bir ek bulgu sorgulaması olabilir. Çünkü test yetişmediğinde hastanın akciğer bulgularına bakılıyor, akciğer filmi çekiliyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Altundağ, koku alma bozukluğu olan ve başka hiçbir semptomu olmayan kişileri, kendilerini izole etmeye, koronavirüsle mücadeleye destek olmaya çağırdı ve doktor meslektaşlarına bir öneride bulundu: "(Koku alamama) Bu şikayeti hasta takiplerinde sorgulamalarını öneriyorum. Bu öneri aynı zamanda Amerikan Kulak Burun Boğaz Derneği önerisidir."
(Habertürk)