Kılıçdaroğlu, İzmir'de esnaflarla bir araya geldi: Esnaf Bakanlığı kuracağız
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademisi'nin açılışında mobilyacı esnafı ile bir araya geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Esnafın devlette muhatabı yok. Bunun yolu esnaf bakanlığıdır. Esnafın tüm faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Esnafın ayağa kaldırılması lazım. Esnaf ayağa kalkınca Türkiye ayağa kalkacak. Esnaf gerçekten ezildi. Bütün sorunları çözeceğiz, az kaldı” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de Karabağlar Belediyesi tarafından 7 milyon 500 bin TL maliyetle tamamlanan Mobilya Akademi'nin açılış törenine katıldı. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile mobilya sektörü temsilcileri katıldı.
Bütün ülkelerde esnafın özel olarak korunduğunu, Türkiye’de de böyle olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Esnaf, dünyanın her tarafında, bütün ülkelerde özel olarak korunur. Bizim Anayasamızda da bir madde var. Orada esnafın korunması ve teşvik edilmesi ile ilgili de özel bir düzenleme var. Yani size teşviki verecek olan siyasal iktidar gücünü anayasadan almaktadır. Bu gerçekleşiyor mu, gerçekleşmiyor mu; bunun takdiri sizlere aittir.
Pek çok sorunla karşılaşıyorsunuz, sizin devlette doğru dürüst bir muhatabınız yok. Esnaf bakanlığıdır bunun yolu da. Şikâyet ediyorsunuz, bütün bakanlıklar arasında parçalanıyor ama ana noktaya bir türlü gitmiyor. Bir siyasi sorumluluğun olması lazım orada. Siyasi sorumlu da oturacak, bakanlar kurulunda diyecek ki, ben bu işin sorumlusuyum diyecek. Bunu yapacağız. Bunu beraber yapacağız. Gücümüzü sizden alarak yapacağız. Bunu yaptığımız taktirde, esnafın sorunu kalmayacak. Var olan sorunlar akılcı politikalarla çözülecek. 3 harfli mağazalardan şikâyet ediyorsunuz. Şikâyeti nereye yapıyorsunuz? Havaya yapıyorsunuz. Biz onu kapıyoruz muhalefet olarak. İsteriz ki parlamentodaki 600 milletvekili de bilsin. Sorunu çözmek için bir şeyler yapsın. Vatandaşın karşılaştığı sorunları çözmek için varız. Bunun için mücadele ediyoruz.
Marangozluk değerli bir meslek. Çocukluğumda hep hayal ederdim. 'Acaba ben de marangoz olabilir miyim?' diye. Sandık yapmasını öğrenirdik, sonra cila yapmasını öğrenirdik. Hayatımda ukde olarak kaldı. Yaratıcığı güçlü olan bir meslek. Tarihten gelen kapılar var mesela. Alıyoruz müzede sergiliyoruz. Onu yapan bir marangoz. Bu alan ölemeyecek. Bu mesleğin kendisini yenilemesi lazım. Akademiye ihtiyaç var, düşünen insanlara ihtiyaç var. Bunları bu tür merkezlerde yapabilirsiniz.
"ÇÖZÜLEMEYECEK HİÇBİR SORUN YOK" Çoğumuz Ahi Evran'ı unuttuk. Niye, hangi gerekçeyle unuttuk? Ahlaki kuralları öğretenlerin başında Ahi Evran gelir. Sanatçıyı topraklardaki değerini siyaset kurumu yeteri kadar içselleştirmiş değil. Büyük sıkıntılar çektiniz pandemi döneminde biliyorum. Elbette bir sıkıntı çektik. Ama bir sıkıntı çekiyorsak bunun getirdiği mali yükü eşit paylaşalım. Esnaf gerçekten ezildi. Dolayısıyla en büyük haksızlığı yaşadığımız dönem bu dönem oldu. Zamanı gelince çözülecek, az kaldı. Bunların tamamını çözeceğiz. İster Halk Bankası ister Esnaf Kefalet Kooperatifleri'nden aldığınız kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Zaten bitmiş esnaf, bir de faiz mi alacağız. Sadece ana parayı makul taksitlerle alacağız. Esnafın ayağa kaldırılması lazım. Esnaf ayağa kalkınca Türkiye ayağa kalkacak. Esnafı büyütmemiz lazım. Gelir elde ederken, çalışacağı alanın planlanması lazım. Herkesin kazanacağı ortamı yaratmak planlama ile olur. Devlet Planlama Teşkilatı kapatıldı, niye? Geleceğimizi niye planlayamıyoruz? Bütün organize sanayi bölgelerinde güzel okullar açacağız. Buralarda esnaf sanatkâr odaları veya organize sanayi bölgeleriyle bakanlıklar birlikte çalışacak. Herkes üniversite mezunu. Herkes bir masa bir sandalye istiyor. Eğitimin yeniden ele alınması ve planlanması lazım. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur."
"SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇARE ARIYORUZ" Tesisi hizmete açtıkları için büyük mutluluk duyduklarını belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise şunları söyledi: "Bugün bizim için mutlu bir gün. Sayın Genel başkanımız bize şeref ve onur verdiler. Bu tesisi yapmaktan son derece mutluyuz. Karabağlar mobilya sektörünün İzmir'deki başkenti. Bunu ilgisiz kalmamız düşünülemezdi. Sektörle istişare halindeyiz. Karabağlar'da mobilya sektörünün sorunlarına onlarla birlikte çare aramaya uğraşıyoruz. Bu tesis de bu çarelere okul olarak eğitim kurumu olarak destek verecek. İzmir Valiliği ve kaymakamlık da eğitimlere katkı koyacaklar. El birliği ile birçok işin burada başarılabileceğini görmüş oluyoruz. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum"
"BU BİNA BİZİM HAYALİMİZDİ" İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan şunları söyledi: "Bu bina bizim hayalimizdi. Sektöre yol gösterecek ve AR-GE merkezi olacak bu binanın bitmiş olması bizim için büyük mutluluk. Çalışkanlığı ile bize bu mutluluğu yaşatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'na teşekkür ederim. Biz sanatkâr olarak neslimizin son örneğiyiz. Pırıl pırıl gençlerimiz heba oluyor. Meslek liselerimiz bize hitap etmiyor. Bize çıraklık eğitim merkezleri lazım. 8 milyon üniversitelimiz var ancak iş yaptıracak gençlerimiz yok."
3 HARFLİ MARKETLER ESNAFI BİTİRDİ Pandemiyle birlikte bütün dünya ülkelerinin çalışma şekillerinin değiştiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkanı Zekeriya Mutlu ise şöyle konuştu: "Ülkemiz de olumsuz etkilendi bu süreçten. Ancak topluma eşit olarak bu yük dağıtılmalıydı. Oysa bu yükü biz esnaf ve sanatkârlar olarak çektik. Sanki bunun müsebbibi bizmişiz gibi lanse edildik. Türk Hava Yolları'nda küçük bir alanda yüzlerce kişi yolculuk yaptı. Bizi kapalı tuttular. Esnaf teşkilatı pozitif ayrımcılığı hak etti. Perakendeyi düzenleyecek kanunun meclisten geçmesi lazım. 3 harfli dediğimiz marketler küçücük beldede şube açıp, esnafı bitirdi. Boya, tiner, klima her şeyi satıyorlar. O zaman bırakın biz de berber dükkanında boya satacağız. Ya bizi de bırakın, biz de satalım. Ya da nelerin satılacağı dizayn edilsin."
ATÖYLEYER VE İDARİ OFİSLER Karabağlar'da mobilya sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak Mobilya Akademi, eğitim ve hizmet birimleri ile katkı sağlayacak. İzmir Kalkınma Ajansı’nın da yapımına (İZKA) maddi destek verdiği Mobilya Akademi binasında 120 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, 4 eğitim odası, atölyeler, idari ofisler, kafeterya ve otopark bulunuyor.