Simpsonlar Beyrut patlamasını önceden tahmin mi etti?
Günümüzün en çok izlenen dizilerinden The Simpsons'ın, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir depoda meydana gelen patlamayı tahmin ettiği iddia edilmiş, yayılan video ve fotoğraflar sosyal medyada büyük ses getirdi.
Günümüzün en çok izlenen dizilerinden The Simpsons'ın, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir depoda meydana gelen patlamayı tahmin ettiği iddia edilmiş, yayılan video ve fotoğraflar sosyal medyada büyük ses getirdi.
Lübnan’ın başkentindeki Beyrut Limanı'nda patlayıcıların bulunduğu bir depoda büyük bir patlama meydana geldi. Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evinin yakınlarında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre çok sayıda kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Patlamanın ardından sosyal medyada pek çok iddia dolaşmaya başladı.
İddialardan biri de popüler dizi The Simpsons'ın Beyrut'taki patlamayı önceden tahmin etmesi oldu. Ancak sosyal medyadaki görüntülerin tam olarak gerçeği yansıtmadığı ve The Simpsons dizisinde Beyrut patlamasının öngörülmediği ortaya çıktı. Yayılan görüntülerin aralarında 9 yıl fark olan iki ayrı bölümün birleştirilmesiyle oluşturulduğu sonucuna ulaşıldı.
Patlamanın meydana gelmesiyle ortaya atılan iddialarda dizinin baş karakteri Homer, havai fişek aldıktan sonra fitilini ocakta yakıyor ve büyük bir patlamaya sebep oluyordu.
Patlama sırasında ise mantar şeklinde bir bulut gözüküyordu. Görüntülerde patlamanın hemen ardından ortaya çıkan mantar şeklindeki bulutun, Beyrut’taki patlamayla benzerlik taşıdığı öne sürüldü.
Ancak videonun ilk kısmında Homer’ın havai fişek aldığı sahnenin 1996 yılında yayınlanan 7. sezon 25. bölüme ait olduğu ortaya çıktı. Dizinin ilgili bölümünde 4. Temmuz Bağımsızlık Günü'nü kutlamak için yasa dışı bir marketten havai fişek temin eden Homer’ın yalnızca kendi evine zarar verdiği görüldü.
Mantar bulutuna neden olan patlamanın ise 2004 yılında yayınlanan 16. sezon birinci bölüme ait olduğu gözlendi.
Bölümde baş karakter Homer, çalıştığı nükleer santralde arkadaşı tarafından vurulunca diliyle 'çekirdek imha' butonuna basıp patlamayı tetikledi.
Geçtiğimiz yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ilk tur seçimlerini kazanmasının ardından, Twitter'da Trump hakkında pek çok iddia gündeme gelmişti.
İddialardan biri de The Simpsons adlı çizgi filmin 2000 yılında yayınlandığı bir bölümü ile ilgiliydi. Sosyal medyadaki paylaşımlara göre çizgi filmin ilgili bölümünde Donald Trump'ın 2015'te ABD başkanlığına aday olacağı öngörülmüştü. Ancak görselde kullanılan çizgi film kareleri, iddia edildiği gibi 2000 yılına ait değil, 7 Temmuz 2015'te Fox TV'de yayınlanan The Simpsons'ın Trumptastic Voyage isimli bir bölümünden alınmaydı.