Yılbaşı sofrasının yıldızı hindi nasıl pişirilir?
Hindi, uzun yıllardır yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği. Bu özel günde hindinizi nasıl pişirmelisiniz? Peki 2018 hindi fiyatları ne kadar oldu? Detaylar haberimizde...
Hindi fiyatları ne kadar oldu? 2018 hindi fiyatları yılbaşı sofrası hazırlayacak vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Hindi nasıl pişirilir? Yılbaşı sofralarının simgesi halini alan hindi pişirmek isteyen vatandaşlar hindi fiyatları hakkında araştırma yapıyor. Yılbaşında vatandaşların tercih ettiği hindiler, yetiştiricileri tarafından satışa çıkarıldı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, hindi satışlarının başladığını duyurdu. 15 kiloluk hindilerin geçen yılbaşı 200 liradan alıcı bulduğunu belirten Yardımcı, bu yıl fiyatların biraz daha arttığını belirtti.
2018 HİNDİ FİYATLARI Yılbaşında vatandaşların tercih ettiği hindiler, yetiştiricileri tarafından satışa çıkarıldı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, hindi satışlarının başladığını duyurdu. 15 kiloluk hindilerin geçen yılbaşı 200 liradan alıcı bulduğunu belirten Yardımcı, bu yıl fiyatların biraz daha arttığını belirtti. 'SON 1 HAFTA KALA HİNDİ FİYATLARI YÜZDE 20 ARTACAK' Her yılbaşı döneminde hindi satışlarının arttığını belirten Osman Yardımcı, hindi fiyatlarının son 1 hafta kala yüzde 20 artacağını söyledi. Osman Yardımcı, "Yılbaşına birkaç hafta kala hindi satışımız başlıyor. Bu haftalar, hindi sektörü için özel haftalar. Hindi, vatandaşlar için bir yemekten ziyade geleneksel bir şey oldu artık. Bu dönem, hindi sektörü için bulunmaz bir fırsat. Şu an 15 kilosu 250 lira olan hindiler, son 1 hafta kala yüzde 20 daha artacaktır" açıklamasında bulundu.
Hindi pişirmenin püf noktaları nelerdir? Hindiyi pişirmek ilk bakışta çok zahmetli gibi görünebiliyor. Çünkü hindi kümes hayvanlarının en büyüklerinden ve bütün pişirildiğinde yenebilir hale gelmesi biraz uzun sürüyor. Ancak sabırlı olduğunuz takdirde çok zorlanmadan lezzetli bir yılbaşı hindisi pişirebilirsiniz. Öncelikle, hindiyi temizlenmiş ve dondurulmuş halde satın almak işinizi kolaylaştıracaktır. Temizlenmemiş hindiyi pişirmeye uygun hale getirmenin ekstra bir emek ve zaman gerektireceğini unutmayın. Hindiniz temizlenmiş olsa bile üzerinde küçük tüyler kalabilir. Bu nedenle ocağın üzerine tutarak hindinizin tüylerini iyice tütsülemeniz gerekebilir.
HİNDİ NASIL MARİNE EDİLİR? Hindiyi işlemeden önce buzunun çözülmesini beklemelisiniz. Buzu çözülen hindinin içini kanı tamamen arınana kadar bol suyla defalarca yıkayın. Ardından kağıt havluyla iyice kurulayın. Hindinizin iyice temizlendiğinden ve yenebilir hale geldiğinden emin olduğunuzda marinasyon ve lezzetlendirme işlemine geçebilirsiniz. Bu işlem tüm et yemeklerinde olduğu gibi yılbaşı hindisinin de daha kısa sürede pişmesi, daha yumuşak olması ve derisinin nar gibi kızarması için gereklidir. Hindinizi 4 ila 12 saat boyunca tamamı suyun içinde kalacak şekilde tuzlu suda bekleterek marine edebileceğiniz gibi baharatlardan bir sos da hazırlayabilirsiniz.
Bunun için defne yaprağı gibi aromatik otlar ve tane karabiber gibi baharatlara zeytinyağı ile limon suyu ya da sirke gibi asitli bir malzeme ekleyip üzerini bolca suyla tamamlayın. Hindinizi bir gün boyunca bu yağlı ve baharatlı suda bekletin. Bütün bu işlemler derinin gerilmesini, baharatların lezzetinin ete işlemesini ve etin dağılmadan kolayca dilimlenmesini sağlayacak. Ancak marinasyon sadece hazırlık aşamasıyla kalmıyor. Hindiyi pişirirken de bal, hardal, limon suyu, domates salçası, zeytinyağı, tereyağı gibi malzemelerden elde edeceğiniz sosu da ete iyice yedirerek sürmeniz gerekiyor. Bu da tamamsa pişirmeye geçebilirsiniz.
HİNDİ NASIL KIZARTILIR? Bütün bir hindi aşağı yukarı 4-5 kilogram civarında olur ve pişerken suyunu salar. Bunları düşünerek fırınınızın ve tepsinizin uygun büyüklükte ve derinlikte olmasına dikkat edin. Tepsiye yerleştirdiğiniz hindinin ayaklarını, mutfak ipi kullanarak birbirine bağlayın. Kanatlarına da çöp şişler batırıp gövdeye yapışmasını, pişerken havaya kalkmamasını sağlayın.
Geldik en son aşamaya: Hindi pişerken kurumamalı, nemini kaybetmemelidir. Bunun için fırına vermeden önce her yerini alüminyum folyoyla iyice kapatmalısınız. Ancak aynı zamanda hindinin kızarmasına, derisinin çıtır çıtır olmasına da ihtiyacınız var. Bunun için alüminyum folyoyu son yarım saatte çıkarmanız ve hindinin derisinin kızarmasına izin vermeniz gerekiyor.
Hindinizi fırınınızın gücüne göre, 160-175 derecede pişirmeniz uygun olur. Bütün bir hindi bu sıcaklıkta 3-3,5 saat gibi bir sürede pişecektir. Hindi pişirirken mutfak termometresi işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hindinin iç sıcaklığını ölçtüğünüzde termometre 75 dereceyi gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir. Hindiyi fırından çıkardıktan sonra servis etmeden önce 10-15 dakika dinlendirmeyi de unutmayın. Aksi takdirde hemen dilimlemeye başladığınızda etin suyu akar ve lezzetinde kayıplar yaşanabilir.