Ekşi mayalı ekolojik artizan ekmek
Sevilay Gök 2000 yılında eğitim hayatını tamamladıktan sonra İstanbul Avcılar’da babasının kurduğu Garip Usta Pastanesi’nde çalışmaya başladı.
Ancak yaşadığı bazı sağlık sorunlarından dolayı endüstriyel gıdanın ne olduğunu,insan sağlığına etkilerini yani gıdanın bilinen ve bilinmeyen yanlarıyla tarihini araştırmaya başladı.Bu esnada ekolojik tarıma ilgi duyan insanlarla tanıştı.Ekmek yolculuğu da bu süreçte başlamış oldu.Sonrasında ekmekle ilgili yaptığı yoğun denemeler,sağlıklı ve ekolojik ekmek yapma uğraşı meyvesini verdi.2018 yılı nisan ayında Uluslar arası mutfak yarışması ‘’Cake Show İstanbul’’da ‘’artizan ekmek’’ dalında altın madalya aldı.
Sevilay Gök’ün yakın tarihteki planları
_Beyaz un ve beyaz şeker kullanmadan üretim yapan ekolojik bir fırın kurmak.
_Ürün çeşitliliğini arttırmak
_Probiyotik ürünler yapmak.
_Ekolojik tarıma destek sağlayacak olan bu projede özellikle kadınlara iş imkanı yaratmak.
EKOLOJİK EKŞİ MAYALI ARTİZAN EKMEK NEDİR
Atalık/yerli tohumlarla ekilen,ot/böcek öldürücü zirai ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen ve taş değirmende öğütülen unlarla ,geleneksel yöntemlerle yoğrulup ‘’ekşi maya’’ile mayalanan ekmektir.
FAYDALARI
_Eski buğdayların glüten oranı düşük,rüşeym ve B vitamini oranı yüksektir.
_Glisemik indeksi düşüktür,az yer doyarsınız.
_Kan şekerini yükseltmez,uzun süre tok tutar.
_Besleyicidir,bağışıklık sistemini güçlendirir.
_Sindirimi kolaydır,şişkinlik yapmaz.
_Ekşi maya bilinen en eski mayalama yöntemidir.Doğal bakterilerden oluşur,probiyotiktir.Bağırsak florasını korumaya yardım eder.
_Atalık tohum sadece geçmiş değil,gelecek demektir.Ekolojik tarım aynı zamanda endüstriyel tarıma karşı bir tepkidir.Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek,ekolojik tarıma destek vermiş olursunuz.