Kavanoz Dibine Çöken Pekmez Nasıl Çözülür?

Pekmez, besleyici değeri yüksek ve şifa kaynağı olarak bilinen bir gıdadır. Ancak zamanla pekmez de tahin gibi dibe çökebilir ve koyu bir kıvam oluşturabilir. Peki dibe çöken pekmez nasıl çözülür? İşte yöntemi...

Kavanoz Dibine Çöken Pekmez Nasıl Çözülür?

Özellikle kış aylarında ya da hastalık dönemlerinde 7’den 70’e herkesin tükettiği pekmez, zamanla saklandığı kavanozda katılaşarak dibe çökebilir. Pekmezi tekrar eski kıvamına getirmek için birkaç basit yöntemle çözüme ulaşabilirsiniz. İşte, kavanozun dibine çöken pekmezi çözmenin en kolay yolları...

PEKMEZ NEDEN DİBE ÇÖKER?

Pekmezin dibe çökme ya da şekerlenme durumu, saklama koşullarına ve zamanla yapısında oluşan değişimlere bağlıdır. Kavanozun içinde uzun süre hareketsiz kalan pekmez, yoğunlaştıkça kıvamını kaybedebilir. Ancak bazı pratik yöntemlerle pekmezi eski kıvamına geri döndürebilirsiniz.

Kavanoz Dibine Çöken Pekmez Nasıl Çözülür? - Resim : 1

DİBE ÇÖKEN PEKMEZİ ESKİ HALİNE GETİRMENİN YÖNTEMLERİ

1. PEKMEZ KAVANOZUNU TERS ÇEVİRİN

Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirerek bir süre bekletin. Bu yöntem, pekmezin yoğun kıvamının kavanozun içerisine yayılmasını sağlar. Pekmezi birkaç saat ters şekilde beklettikten sonra, düz konuma getirin ve bir miktar çalkalayarak homojen bir hale gelmesini sağlayın. Böylece pekmezin eski akışkan kıvamına kavuştuğunu görebilirsiniz.

2. KAYNAR SU YÖNTEMİYLE ŞEKERLENMİŞ PEKMEZİ ÇÖZÜN

Pekmezinizin şekerlenmiş olduğunu fark ederseniz, bu durumda kavanozu ile birlikte kaynar su dolu bir tencereye yerleştirin. Su ısıtıldığında, pekmezdeki şeker kristalleri eriyecek ve pekmezin eski kıvamına dönmesi sağlanacaktır. Bu yöntem, pekmezin doğal yapısının korunarak eski kıvamına gelmesi için en etkili çözümlerden biridir.

3. HAFİF ISITMA YÖNTEMİ

Eğer pekmez oldukça yoğunlaşmış ve kıvamı sertleşmişse, pekmezi hafifçe ısıtarak eski akışkanlığına kavuşturabilirsiniz. Bir tencerede su ısıtın ve pekmez kavanozunu suyun içine yerleştirerek düşük ısıda birkaç dakika bekletin. Bu yöntemle pekmez, doğal yapısını koruyarak yeniden kıvamını kazanacaktır.

Kavanoz Dibine Çöken Pekmez Nasıl Çözülür? - Resim : 2PEKMEZİ ESKİ KIVAMINA DÖNDÜRMENİN PÜF NOKTALARI

Pekmez, tahin gibi yiyeceklerle beraber tüketildiğinde kıvamı önemlidir. Pekmezi akışkan ve lezzetli bir şekilde tüketmek için yukarıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Özellikle soğuk hava koşullarında pekmezin katılaşması olağandır; bu nedenle pekmezi saklarken serin, kuru bir ortamda muhafaza etmek dibe çökme sorununu geciktirecektir.

Kaynak: Haber Merkezi