1 Mayıs Davası: Tutukluların Hepsi Tahliye Edildi

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında, Saraçhane'deki polis ablukasına karşı direnen, 25'i tutuklu 30 kişi hakim karşısına çıktı. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmesine karşın son sözü hakim söyledi ve tutukluların hepsinin tahliyesine kadar verdi. Diğer bir 1 Mayıs davasında ise 17'sinin hakkındaki adli kontrol hükümlerini kaldırıldı.

1 Mayıs Davası: Tutukluların Hepsi Tahliye Edildi

Yoğun bir polis ablukası eşliğinde, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Saraçhane’deki Bozdoğan Kemeri’nden Taksim’e yürümek istediği için yargılanan, 25’i tutuklu 30 kişi hakim karşısına çıktı.

Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük” yazılı pankart açarak dava öncesi adliye önünde eylem yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile İstanbul İl Yönetimi ve ilçe başkanları, 1 Mayıs tutuklularının davasını takip edenler arasında. Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) İstanbul Şubesi de duruşmayı yakından takip ediyor.

Mahkemeye çıkarılan 30 kişi hakkında "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kasten yaralama ve kamu malına zarar verme" suçlamalarla açılan davanın ilk duruşması, İstanbul Adalet Sarayı(Çağlayan Adliyesi) 44. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

Savunma yapan 1 Mayıs tutuklusu üniversite öğrencisi C.E, şunları söyledi:

"Toplum nezdinde yarım asırı aşkın süredir yer etmiş 1 Mayıs’ı toplumsal bir görev biliyorum. Güvencesiz çalışma koşullarının, eşit işe eşit ücret alamamanın, emeklilerin çalışmak zorunda kalmasına karşı; LGBTİQ+ arkadaşlarım, sıra arkadaşlarım için 1 Mayıs’taydım. Gençler artık hayallerine göre değil ekonomik durumlarına göre üniversiteye gidiyorlar. Ben bir üniversite öğrencisi olarak talep ettiklerimi haykırmak için 1 Mayıs’a gitmek istedim. Dünyanın neredeyse her yerinde 1 Mayıs’lar aynı Taksim gibi sembol haline gelmiş yerlerde kutlanıyor. 77’deki katliam nedeniyle de bugün Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu bizim açımızdan değişmez bir şeydir. Ben evimden Saraçhane’ye gidene kadar herhangi bir engellemeyle karşılaşmadım; alana girişte polis kontrolünden geçtim ancak Bozdoğan kemerinde polis barikatıyla ve hatta keskin nişancıyla karşılaştım. Alanda arkadaşlarımıza plastik mermi isabet etti; arkadaşımızın gözünde görme kaybı oluşmuş. Bugün buradakiler, aynı polislere yönelik “kasten yaralama”dan yargılanıyorlar."

SAVCI MÜTAALASINI AÇIKLADI

Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti. Mahkeme heyeti, avukatların savunmaları öncesi duruşmaya ara verdi.

TUTUKLULARIN HEPSİ TAHLİYE EDİLDİ

1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan ve 72 gündür tutuklu yargılanan 25 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

17 SANIK HAKKINDAKİ ADLİ KONTROL ŞARTI KALDIRILDI

Taksim'e yürümek isterken gözaltına alınan sanıklar hakkında açılan bir davada da önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada sanıklar savunmalarını yaptı.

''Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak uyarıya rağmen kendiliğinden dağılmama", "örgüt propagandası yapmak" ile "suçu ve suçluyu övmek" iddialarıyla açılan davanın ilk duruşmasında 6 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulunurken bir sanık bulunduğu ilden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.

Ara kararını açıklamayan mahkeme, dosyayı mütalaayı hazırlaması için savcılığa gönderdi. Ayrıca sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar vererek, duruşmayı 18 Ekim'e erteledi.

NE OLMUŞTU?

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda İstanbul'da 3 ilçeyi abluka altına alan iktidar, Taksim’de hiçbir kutlamaya ve yürüyüşü izin vermemek için yoğun önlem aldı. 1 Mayıs’ı abluka altında kutlamaya çalışan kitlenin bir kısmı Şişli-Okmeydanı civarından, bir kısmı Beşiktaş’tan, bir kısmı Beyoğlu’ndan ve bir kısmı da Saraçhane’den Taksim’e geçmeye çalıştı.

Saraçhane’deki eyleme katılıp Bozdoğan Kemeri’nden Taksim’e geçmek için polis barikatını zorlayan kişilerden 77’si, farklı zamanlarda gerçekleştirilen operasyonlar sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Tutuklananlardan 49 kişi farklı aralıklarla tahliye edilirken, kalan 28 kişi hala tutuklu.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
1 Mayıs Taksim