Kıbrıs üniversitelerinden mezun olanlara denklik mağduriyeti
ÖSYM, bir üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs’taki bir bölüme yatay geçiş yapıp mezun olan binlerce kişinin diplomalarının denkliğini askıya aldı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bir üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs’taki bir bölüme yatay geçiş yapıp mezun olan binlerce kişinin diplomalarının denkliğini askıya aldı.
Bu durum Kıbrıs’ta hâlâ eğitim gören öğrencilerin mağduriyetine sebep olurken, öğrenciler YÖK'ten konuyla ilgili açıklama bekliyor.
"YÖK, sistem kaynaklı teknik bir arıza olduğunu söylemişti"
Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, YÖK’ün prosedürleri çerçevesinde Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş yaptığını söyleyen bu yıl mezun olan bir öğrenci, geçiş yapmadan önce YÖK’ün sayfasında denkliğe tabi olacaklarına dair bir ibarenin yer almadığını ve YÖK öğrenci temsilciliklerinden bir sorun olup olmayacağı hususunda "hiçbir sorun olmayacağına" dair aldığı cevap üzerine tercih yaptığını söyledi.
Diplomalarının denkliğe tabi olacağını YÖK'ü arayarak öğrendiğini anlatan öğrenci geçen aylarda konu gündeme gelince YÖK’ün diplomaların askıya alınmadığını YÖKSİS'ten kaynaklı teknik bir arıza olduğunu açıkladığını hatırlatarak, “Fakat 15 gün sonra YÖKSİS'e girdiğimizde diplomalarımızın kaldırıldığını ve denkliğe tabi tutulduklarını öğrendik” diye konuştu.
Mezun olan öğrencilerin diplomaları askıda
Önceki senelerde yatay geçiş yaparak mezun olanların neden denkliğe tabi tutulmadığını soran başka bir öğrenci ise YÖK’e şu soruları yöneltti:
“Tabi tutacaklarsa o zaman şu an görevde olan hâkim, savcı olan kişilerin vermiş olduğu kararlar ne olacak? Onların da diplomalarını saymayıp denkliğe tabi tutacaklar mı? İptal olursa hâkimlerin yapmış olduğu yargılamalar ne olacak? Yani işin özü şudur YÖK eğer ki bu yıl mezun olanları denkliğe tabi tutacaksa bizden önceki aynı şartlarda mezun olanları da denkliğe tabi tutması gerekirdi."
"Avukatlık stajımı bitirdim, ruhsat başvurum uygun bulundu ancak Adalet Bakanlığı reddetti"
Ankara Üniversitesi’nden 2014 yılında KKTC Uluslararası Kıbrıs Üniversitesine geçiş yaptığını söyleyen başka bir mezun ise, “Kayıt yapmam halinde denkliğe tabi olup olmayacağımı defalarca farklı zamanlarda sordum ve denkliğimin olduğunu söylemeleri üzerine bahsi geçen üniversiteye kayıt yaptım. İyi bir not ortalaması ile hukuk bölümünü bitirdim. Ardından avukatlık stajımı başlattım ve bitirdim. Ruhsat başvuru talebim TBB tarafından uygun bulundu fakat Adalet Bakanlığı tarafından YÖK'ten gelen denkliğe tabi olduğuma dair yazı üzerine reddedildi. Başımıza Afrika ülkelerinde bile gelmeyecek bir olay geldi” diyerek mağduriyetini dile getirdi.
Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkalığı'nın Yakın Doğu Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderdiği 16.05.2019 tarihli KKTC mezunları hakkındaki denklik işlemleri ile ilgili karar da (3. madde) mer'i mevzuat dahilinde yatay geçişlerin denkliğe tabi olmayacağını ortaya koyuyor. Ancak buna rağmen mezunların denkliklerinin askıya alınması ve YÖK'ün açıklama yapmaması tepkiye neden oldu.
"Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı"
Konuyla ilgili konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğanda şunları söyledi:
“YÖK son yaptığı açıklamada denklik sorununun sadece yurt dışındaki bir üniversiteye, ÖSYM sınavlarına girmeden kayıt yaptırıp yatay geçişle KKTC'deki üniversitelerden mezun olanlar için olacağını duyurmuştu. Ancak hâlâ bu kapsamın dışında olan öğrencilerin mağdur ediliyor olması kabul edilemez. Bu hem anayasanın eşitlik ilkesine hem de yasal düzenlemelerin öngörülebilir olmasına aykırıdır. Mevzuat değiştirilerek, kimsenin öngöremeyeceği, haklarını kısıtlayan bir değişiklik yapılamaz. Yaratılan bu özensizlik, hukuksuzluk kabul edilemez.